Френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален приветства

...
Френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален приветства
Коментари Харесай

Париж приветства оттеглянето на предложения за еврокомисар Тиери Бретон от ръководството на голяма фирма

Френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален приветства през днешния ден безапелационния избор на Тиери Бретон да подаде оставка като основен изпълнителен шеф на софтуерния колос "Атос " преди възможното му одобрение за еврокомисар, съобщи Агенция Франс Прес.

"Тиери Бретон направи доста явен и коренен избор, с цел да възвърне доверието ", съобщи Амели дьо Моншален в предаване на радио "Европа 1 ". "Той изясни, че ще продаде акциите си и най-много разгласи, че се е отказал от всички свои постове, в това число управителни ", добави тя. В петък "Атос " заяви, че на състоялата се предходната вечер среща на управителния съвет Бретон е подал оставка като президент и общоприет шеф на компанията.

"Бретон уведоми управителния съвет, че желае да се посвети напълно на подготовката за назначението си като комисар, представляващ Франция в Европейската комисия, и е подал оставка от всички свои постове в "Атос ", уточни в официално съобщение групата. "Днес той към този момент няма дялово присъединяване и връзки с компанията, която ръководеше ", акцентира Амели дьо Моншален.

Решението на Франция да предложи Бретон за еврокомисар за промишлената политика, осведомителните технологии или защитата провокира рецензии в страната поради риска от спор на ползи, изключително откакто първото предложение на Париж за еврокомисар (бившия министър Силви Гулар) беше отхвърлено по етични аргументи, отбелязва Агенция Франс Прес.

През идващите дни комисия от евродепутати ще изследва декларацията за спор на ползи на Бретон. Ако преодолее този стадий, френският претендент ще се яви на чуване пред европейските депутати, на което ще изложи проектите си за поста.

Очаква се новата Европейска комисия отпред с Урсула фон дер Лайен да встъпи в служба на 1 декември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР