Френски военни части убиха лидера на Ал Кайда“ в Северна

...
Френски военни части убиха лидера на Ал Кайда“ в Северна
Коментари Харесай

Франция ликвидира лидера на „Ал Кайда“ в Северна Африка

Френски военни елементи убиха водача на „ Ал Кайда “ в Северна Африка по време на интервенция в Мали, съобщи БГНЕС, като цитира френският министър на защитата, госпожа Флоранс Парли съобщила новината в Туитър: 

„ На 3 юни френските въоръжени сили с поддръжката на локални сътрудници обезвредиха емира на „ Ал Кайда “ в страните от ислямския Магреб Абделмалек Друкдел и няколко негови близки съучастници по време на интервенция в северната част на Мали “.  

Министърът разгласи, че последните военни интервенции, дружно със залавянето на 19 май на Мохамед ел Мрабат, ветеран-джихадист, заемал върховен пост в Ислямската страна в Голяма Сахара, са нанесли " тежък удар " на терористичните групи в Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Друкдел беше основна фигура в Ал Кайда, обект на дългогодишно гонене. Неговата формация Ислямски Магреб, беше изключително дейна в бойни дейности в Мали, преди френските войски да се намесят през 2013 година в района Сахел в Северна Африка. 

Групировката прибра  милиони от похищение на чужденци за откуп и направи огромна част от Западна Африка прекомерно рискова за доста организации, помагащи на локалното население.  

Известен още като Абу Мусаб Абдул Вадуд, Друкдел се би в гражданската война в Алжир през 90-те години на предишния век, а късно се включи в Ал Кайда в ислямския Магреб, разпространявайки придвижването през района на Сахел в Африка под чадъра на световната терористична мрежа.

Френските военни елементи в района, които наброяват към 5200 души, се намесиха, откакто джихадистите превзеха територии в северната част на Мали и насилието се популяризира и в прилежащите страни, съобщи Би Би Си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР