Френски учени работят по създаването на изкуствена кожа, съобщи АФП.

...
Френски учени работят по създаването на изкуствена кожа, съобщи АФП.
Коментари Харесай

Френски учени работят върху създаването на изкуствена кожа

Френски учени работят по основаването на изкуствена кожа, заяви Агенция Франс Прес. Целта е да се помогне на пациентите с тежки изгаряния.

От 18 месеца екип на френската лаборатория „ Урго “ работи по основаването на изкуствена кожа, която да спомогне за зарастването на раните от съществени изгаряния. Така ще се избегнат многочислените и мъчителни присаждания на кожа, които се вършат в сходни случаи, показва Българска телеграфна агенция.

Проектът се назовава „ Генезис “ и се създава в Шенов, Източна Франция. Крайната му дата е 2030 година

„ Трябва да сме способни да възстановим функционалността на кожата. Тук се включват както защитната й функционалност, по този начин и терморегулацията “, споделя Гирек льо Лу, президент на медицинския клон на „ Урго “. Това е фамилен бизнес, основан през 1880 година

В лабораторията живите кафези се съхраняват на студено, преди да бъдат „ отгледани “. „ Дали лабораторията е способна да сътвори изкуствена кожа? Досега никой в света не е съумял “, акцентира Льо Лу, без да разкрива нищо за употребяваната технология или за вида употребявани кафези. Трябва да се вземе поради и индустриалният аспект – тази кожа ще бъде за всички и затова цената не би трябвало да е висока, добавя той. 

Зарастването на рани дълго време е неглижирано в науката. Днес то интересува от ден на ден учените. Университетът на Южна Австралия създава технология за лекуване на изгаряния при децата. Превръзката съдържа сребърни наночастици, чувствителни към измененията в температурите. Така се лимитира рискът от зараза.

Все отново технологията не е всичко.

„ Да имаме вяра, че една превръзка ще докара до независимо зарастване, е заблуда. Процесът на укрепване е друг при всеки обособен човек и зависи от възрастта и здравния статус “, споделят учените. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР