Френски учени откриха начин как да удължат живота на хирургическите

...
Френски учени откриха начин как да удължат живота на хирургическите
Коментари Харесай

Ето как еднократната ви маска срещу Covid-19 може да се използва няколко пъти

Френски учени откриха метод по какъв начин да удължат живота на хирургическите маски за еднократна приложимост, всеобщо употребявани за предотвратяване от новия ковид. Решението – да бъдат сложени в книжен плик за период от една седмица, оповестява френският вестник L’Express.

„ Анализирахме наличната научна литература и стигнахме до заключението, че можем да препоръчаме на хората да слагат маските в хартиени пликове за една седмица, преди да ги употребява наново “, сподели Вирджини Куртие-Оргозо, водещ откривател в Националния център за научни проучвания (CNRS), пред френското издание. Тя е член на общността Adios Corona, която има за цел да разпространява научните проучвания, свързани с COVID-19. Според Куртие-Оргозо „ техниката на плика “ в множеството случаи е задоволителна, с цел да „ унищожи всички вероятни следи от ковид от към този момент износена маска “.

Въпреки че здравните управляващи не предлагат наново потребление на хирургическите маски, този способ разрешава да се грижите за здравето си, да намалите финансовите разноски и най-важното – съгласно изданието - да аргументите по-малко щета на околната среда.

Както изяснява Куртие-Оргозо, хирургическите маски се вършат от пластмасови нановлакна, тъй че им трябват няколкостотин години, с цел да се разложат. Във всички страни по света те към този момент се срещат на всички места - в урни, по улиците, в градини, реки, океани. Еднократните маски са рискови за животните и под формата на микропластмаси замърсяват въздуха, водата и тровят хората. Изследователите са пресметнали, че в случай че всеки французин носи по една маска дневно, то до края на годината ще има 100 хиляди тона нерециклируеми пластмасови боклуци. Освен това за производството на полипропилен, от който са направени маските, е нужен нефт. По този метод повторната приложимост на хирургическите ще докара до обилни икономии: семейство от 2-3 души ще се нуждае единствено от една кутия с 50 маски годишно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР