Френски гражданин е арестуван заради кражба на огромно количество камъчета

...
Френски гражданин е арестуван заради кражба на огромно количество камъчета
Коментари Харесай

До 3000 евро глоба за турист, опитал да изнесе 41 кг камъчета от Сардиния

Френски жител е задържан поради кражба на голямо количество камъчета от предпазен плаж в Сардиния.

Освен, че се е оказал зад решетките, в този момент екскурзиантът е застрашен и от санкция до 3 000 евро, оповестява Euronews.

Мъжът бил арестуван, до момента в който се опитвал да се качи на ферибот от Порто Торес до френското пристанище Ница.

Полицията разкрила в багажника на колата му внушителните 41 кг камъчета от девствения плаж Лампиану – една от атракциите на италианския остров.

Белите пясъчни плажове на Сардиния са световноизвестни и постоянно са определяни като европейските Малдиви поради естествената им природа.

Затова прибирането като сувенири или продажбата на пясък, камъчета или раковини от брега или морето е строго неразрешено и се санкционира със солени санкции.

Туристите могат даже да бъдат наказани на затвор, в случай че бъдат приети за отговорни по обвиняване в кражба с утежняващото събитие, че са откраднали движимост с публично предопределение, акцентира Euronews.

За елементарните туристи това може да наподобява като дребен проблем, само че кражбата на пясък и камъчета от плажовете може да има съществени екологични последствия.

Друг чудноват случай е от 2019 година, когато френска двойка беше хваната с 14 пластмасови бутилки, цялостни с пясък, с тегло 40 кг. След ареста сардинският еколог Пиерлуиджи Коко изясни пред BBC:

" Малка част от туристите в Сардиния биха прекарали времето си в копаене на 40 кг пясък. Но в случай че умножите половината от тях по 5% от един милион туристи годишно, след няколко години това ще способства доста за намаляването на плажовете. "

През 2021 година кампанийната група " Сардиния ограбена и разграбена " ( " Sardegna rubata e depredata " ) пресмята, че доникъде на август от плажовете на острова са били изнесени минимум шест тона пясък.

" Повечето хора в действителност нямат претекст ", написа един от участниците в акцията на страницата си във Фейсбук.

" Може би, с цел да провокират завистта на приятелите и роднините си, с цел да преживеят страстта от почивката в хола си или даже, с цел да украсят аквариума. Туристите се пробват обезверено, само че за жалост на вятъра, да отнесат парченце от нашите плажове, вместо да запазят спомените в паметта и сърцето си. ", допълват потребителите.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР