Френската петролна компания Total официално напусна Иран. Това заяви министъра

...
Френската петролна компания Total официално напусна Иран. Това заяви министъра
Коментари Харесай

Френската петрола компания Total официално напусна Иран


Френската петролна компания Total публично напусна Иран. Това съобщи министъра на енергетиката на страната Бижан Зангане.
В средата на месец май от Total оповестиха, че ще излязат от плана „ Южен Парс 11 “ в Иран до 4 ноември поради глобите на Съединени американски щати, в случай че компанията при поддръжка на френските и европейските органи на ръководство не успее да получи особено позволение от Съединени американски щати, което би могло да я отбрани от вторични наказания по американското законодателство.

„ Total публично излезе от съглашението за създаването на „ Южен Парс 11 “. Вече минаха повече от два месеца от момента, в който компанията заяви за излизането си от съглашението “, съобщи министърът за организация ICANA. По думите му, Иран към сегашния миг търси кой да размени компанията при реализирането на плана. В края на месец май той означи, че мястото на Total може да заеме китайската национална нефтогазова корпорация CNPC. Тогава Зангане сподели, че Total в границите на два месеца може да се опита да получи особено позволение от американската администрация за продължение на активността си в Иран. След това изказване генералният шеф на френската компания разяснява, че възможностите Total да получи такова позволение са доста дребни.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заяви на 8 май, че страната излиза от съглашението с Иран за нуклеарната стратегия и възвръща старите наказания, а също по този начин вкарва нови, включително и вторични. Тоест за страните, извършващи бизнес с Иран. Въведеният от Европейска комисия така наречен блокиращ механизъм няма да е от особена изгода за Total, защото компанията играе и на американския пазар.

Националната иранска петролна компания (NIOC) подписа при започване на месец юли 2017 година съглашение за създаването на стадий 11 на „ Южен Парс “ с Total. Сумата на контракта е 1 милиарда $. Договорът дава опция на китайската CNPC да вземе каузи от 50,1 % от Total, в случай че френската компания излезе от плана. Сега каузи на китайската CNPC в „ Южен Парс “ е 30 %, други 19,9 % държи иранската компания Petropars.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР