Френската национална финансова прокуратура започна разследване на договор за охранителна

...
Френската национална финансова прокуратура започна разследване на договор за охранителна
Коментари Харесай

Разследват бивш служител на партията на Макрон за договор с руски олигарх

Френската национална финансова прокуратура стартира следствие на контракт за охранителна активност, подписан сред компанията на някогашен чиновник на партията на френския президент Еманюел Макрон и съветски олигарх, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес.

Договорът е бил парафиран от Венсан Краз, някогашен жандармерист, работил към партията на Макрон и във френското президенство. Краз беше забъркан дружно с някогашния помощник на Макрон - Александър Бенала, в принуждение против стачкуващи предходната година. Разследването на финансовата прокуратура е за корупция, твърди уеб сайтът Медиапарт. Според него договорката е била "договорена " от Бенала по времето, когато той е бил в Елисейския замък.

Договорът е бил подписан сред Марс, компанията на Венсан Краз, и съветския олигарх Искандер Махмудов. Махмудов е платил на Краз 294 000 евро на 28 юли предходната година. Към контракта подизпълнител е била компанията Велур, някогашен шеф на Бенала. Сделката предвиждала отбрана на недвижимо имущество във Франция на олигарха и на фамилията му в Монако.

Махмудов има проблеми и с испанското правораздаване, което твърди, че той е част от съветската незаконна организация "Исмаиловская ". Махмудов е началник на компанията Уралско минно и металургично сдружение.

Според уеб страницата Медиапарт полемиките за контракта са почнали още през зимата на 2017 година и са се ускорили през юни 2018 година Бившият помощник на президента на няколко пъти се срещнал с представител във Франция на съветския олигарх. Този представител е бил предприемачът Жан-Луи Агнауер.

На 21 януари Краз сподели пред френския Сенат, че е работил с съветския олигарх едвам откакто е напуснал президентството и без помощта на Бенала, упрекнат като него за насилието на 1 май над стачкуващи, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР