Френската комедия Това не го казвай!“ от Саломе Льолуш събира

...
Френската комедия Това не го казвай!“ от Саломе Льолуш събира
Коментари Харесай

Духовникова и Захари Бахаров се млатят с думи във френска комедия

Френската комедия „ Това не го казвай! “ от Саломе Льолуш събира на театралната сцена актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров с режисьора Явор Гърдев. Премиерата на спектакъла ще бъде в столичното кино „ Люмиер “ на 12 февруари.

Въпреки че одобряваме за даденост словото да е свободно, има неща, които към този момент не могат да бъдат казвани – изключително в връзките сред мъжа и дамата. Те обаче си споделят всичко: двама герои с пъклен характери – той е без угризения, предизвика и не си мълчи; тя е без филтър, надменна и нахална. Те се обичат, само че прекарват по-голяма част от времето си в несъгласия и препирни: пари, политика, пластична хирургия, обществени мрежи… Темите са безкрайни, какъвто е и разногласието, тъй като никой не отстъпва от позицията си.

Те са Теодора Духовникова и Захари Бахаров под режисурата на Явор Гърдев – предстоящо добра композиция. Френската пиеса „ Това не го казвай! “ пък е с три номинации за премията „ Молиер 2022 “ – за най-хубав създател, най-хубава комедия и най-хубав артист в частен спектакъл.

„ Изричането на истината е велика заблуда, носеща със себе си чувството за морално предимство, вродено дръзновение и доминация над всички тези, които по една или друга причина не могат да си разрешат лукса на сходно изричане. „ Това не го казвай! ” от Саломе Льолуш е пиеса, която изследва какъв брой мощен и рисков може да бъде езикът на „ истината ”, какъв брой поразяващи могат да бъдат „ истинните ” думи и какъв брой смазваща и разрушителна може да бъде непремерената им приложимост “, споделя режисьорът Явор Гърдев. И добавя: „ Двама възрастни безпощадно се млатят с думи, като да са деца, попаднали в склад с чукове. Безогледното и нетактично размахване на тежките словесни играчки обаче, като се изключи че повишава равнищата на адреналина, също по този начин стартира да чупи костите на доверието, до момента в който малко по малко не раздира и фината тъкан на самото другарство “.            

Авторката – 39-годишната  Саломе Льолуш, е щерка на огромния френски кинорежисьор Клод Льолуш, а неин втори татко е известният артист Пиер Ардити. Преводът на пиесата е на Снежина Здравкова.

Сценографията на постановката е на Свила Величкова, звуков дизайн – Генадий Иванов, светлинен дизайн – Стефан Н. Щерев. Продуцент на спектакъла е „ База Х “.

Следващите представления в София след премиерата са на 13 и 15 февруари, във Варна – на 16 март, а в Пловдив – на 8 април.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР