Обществото на католическите чуждестранни мисии в Париж е обстрелвано заради предполагаемо сексуално насилие

...
Френската католическа църква е изправена пред нови обвинения за скандал
Коментари Харесай

Френската католическа църква е изправена пред нови обвинения за скандал със сексуално насилие в Парижкото дружество за чуждестранни мисии, организация, посветена на разпространението на християнството в чужбина. Тъй като е образувано наказателно разследване по обвинения срещу трима духовници от групата, разследване на FRANCE 24 от журналистите Карина Шабур и Жули Дунгелхьоф хвърля светлина върху обвиненията срещу обществото.

Още един скандал, без който католическата църква можеше да мине: три наказателни разследвания са започнали във Франция срещу двама свещеници и един епископ, обвинени в сексуално насилие.

Тримата обвинени мъже са от Обществото за чуждестранни мисии в Париж (MEP), организация, основана във Франция през 17-ти век, за да преобразува населението отвъд океана в Азия в католицизма. Днес тя твърди, че има 150 свещеници, базирани в 14 страни в Индия, Китай, Япония и Югоизточна Азия.

Преди да бъдат обявени криминалните разследвания, екип на FRANCE 24 (в партньорство с отдела за разследвания на Radio France) разследваше апостолското общество, за да хвърли светлина върху вътрешната работа на престижната институция, заподозряна в прикриване на действията на работещи сексуални хищници в средата му.

Поредица от скандали

Трите наказателни разследвания, които сега са открити във Франция, засягат двама бивши мисионери в Япония, отец Филип и отец Аймерик, както и епископа на Ла Рошел, Жорж Коломб , който е и бивш началник на евродепутата.

Те са обвинени съответно в изнасилване, утежняващо изнасилване и опит за изнасилване. Те все още не са обвинени в престъпления и се считат за невинни. Отец Филип и Жорж Коломб отричат ​​обвиненията срещу тях. Отец Аймерик не отговори на искане за коментар, отправено от FRANCE 24.

В разговор, записан с разрешението на отец Филип от неговия обвинител, свещеникът говори за „система“, в която е бил въведен, когато е бил семинарист с евродепутатът. Той каза, че неговите началници са го инициирали в активна сексуална култура, в която са имали влияние върху него.

„Бях добър новобранец… като сексуален обект“, каза той през сълзи.

Обвиненията срещу отец Филип, отец Аймерик и епископ Жорж Коломб са отправени от предполагаеми жертви във Франция.

И все пак обвиненията в сексуално насилие срещу членове на Европейския парламент се разпространяват далеч отвъд френските граници.

Разследващият екип на FRANCE 24 пътува до северозападен Тайланд, дом на етническата малцинствена група карен, където събра множество свидетелски показания, обвиняващи двама свещеници в сексуална агресия срещу малки деца .

Кодекс на мълчание

В продължение на повече от 30 години село Чонг Каеп, близо до границата с Мианмар, беше дом на училище-интернат, управлявано от отец Тигреат, в което бяха настанени до 260 деца на Карен .

Когато отец Тигрейт почина през 2007 г., той остави сложно наследство. Жителите на региона продължават да почитат паметта на евродепутата-мисионер, който според тях е дошъл да донесе знания и хуманитарна помощ.

Но сексуалният интерес на свещеника към малки деца също изглежда е добре известен сред местните. Смята се, че е прекарал години, предлагайки обещание за по-добро бъдеще в замяна на сексуални услуги.

Отец Тигрейт никога не е бил разследван от полицията за предполагаемите му престъпления, но друг мисионер на Европейския парламент в Тайланд, отец Камил Рио, е бил обезпокоен от историите, които е чул за поведението на покойния свещеник от местен жител, който твърди, че е една от жертвите му.

Камил Рио предупреди своята йерархия в евродепутата за обвиненията през 2020 г.  

„Казаха ми, че са знаели за това от няколко месеца, че очевидно всичко е вярно, но че няма за какво да се притеснявам, " той каза. „Тъй като нашите адвокати бяха консултирани, евродепутатът беше в безопасност.“

Камил Рио каза, че неговият контакт по това време е бил Жил Райтингер, бивш генерален височайш и настоящ помощен епископ на Страсбург.

Шокиран от отговора, свещеникът каза, че се опитал да вдигне тревога отново, няколко пъти, но няма полза.

В същото време отношенията му с организацията започнаха да се влошават. След като се завърна във Франция, той в момента е възпрепятстван да се върне в мисията си в Тайланд и бъдещето му в организацията изглежда неясно.

Предизвикване на системата

Попитан за напрежението между Камий Рио и организацията, висшият генерален директор на Европейския парламент Винсент Сенешал каза: „Отец Камий Рио е ръководил редица проекти. За съжаление ситуацията е напрегната и се надяваме да се оправи.”

Sénéchal поддържа, че обвиненията срещу членовете са изолирани инциденти. „В Обществото на чуждестранните мисии няма култура на злоупотреба. Ние не защитаваме никого, който е прекрачил червената линия на закона тук.”

„Фактът, че един или друг човек не е спазвал своето безбрачие или че друг човек е бил въвлечен в индивидуални пропуски, не го прави систематичен“, каза той.

В същото време има значителен брой обвинения, които замесват най-високите нива на организацията, а профилите на предполагаемите жертви често сочат към тяхната уязвимост.

Във Франция се казва, че една жертва е била принудена в сексуални актове без съгласие по финансови причини. Жертва в Япония, която твърди, че е била изнасилена, е от аутистичния спектър.

Твърди се, че нападателите са използвали хомосексуалността на някои жертви – все още силно табу в католическата църква – в своя полза. „Ако си католик и гей, има срам, затова го крием“, каза един сигнализиращ. „Подаването на оплакване би означавало да се покажеш като гей пред всички.“

Свидетелствата също твърдят, че членовете на ЕП са успели да се възползват от престижната репутация на своята организация в очите на нейните последователи и църковната йерархия.

„В сърцето на Ватикана свещениците, които работят за Дружеството на чуждестранните мисии в Париж, се изслушват внимателно, защото работят в райони, които са трудни за достигане. Те са пратениците“, каза Софи Лебрен, журналист за френското християнско издание La Vie. „Те имат аура около тях.“

Фантомни разследвания?

ЕП каза, че приема обвиненията, които сега са предмет на вътрешно разследване, много сериозно. Sénéchal обяви през май 2023 г. започването на обширно независимо разследване, водено от частна външна компания за злоупотреби в сърцето на Европейския парламент от 1950 г. насам. 

Множество източници в Тайланд, които говориха с FRANCE 24, индиректно уличиха и втори свещеник в Европейския парламент като отец Тигрейт, който е работил в страната и все още практикува в Азия. Отец Камил Рио също докладва този свещеник на евродепутата.

Организацията каза, че разследване на свещеника, водено от местния началник, „е интервюирало 11 души и не е установило достоверно твърдение за нападение“.

Документалният филм разкрива границите на това вътрешно разследване: изправен пред камерата, висшестоящият генерал на евродепутата признава, че не е търсил активно жертви поради убеждението, че това би рискувало да ги принуди да преживеят отново травмата си.

„Има разлика между това да отидеш да намериш хора и да кажеш „ти беше жив през тази година, случи ли се нещо?“ Това е проактивен подход“, каза Сенешал. „Това, което направихме, е да работим с информацията, която имаме на разположение.“

Натрупването на обвинения срещу евродепутата също не попречи на двама членове да се изкачат в ранговете във френската католическа църква.

Въпреки множеството предупреждения, изпратени до неговите началници, евродепутатът свещеник Жорж Коломб стана епископ на Ла Рошел през 2016 г. В момента той е разследван във Франция и през юни поиска да се оттегли от поста си по време на полицейското разследване.

Неговият наследник като висш генерален член на ЕП, Жил Райтингер, стана помощен епископ на Страсбург през юни 2021 г. Райтингер отрече каквато и да е роля в сексуалните скандали, засягащи в момента евродепутата, и не е обект на никакви правни разследвания.

Тази статия е адаптирана от оригинала на френски език.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР