Френска благотворителна организация за водите алармира за замърсяването на река

...
Френска благотворителна организация за водите алармира за замърсяването на река
Коментари Харесай

Олимпийски игри 2024: Река Сена безопасна ли е за плуване?

Френска благотворителна организация за водите сигнализира за замърсяването на река Сена, която ще бъде употребена за плуване по време на Олимпийските игри, съобщи Агенция Франс Прес.

Фондация Surfrider съобщи, че е анализирала шестмесечни проби, извършени от лаборатория, и е стигнала до заключението, че водата в реката продължава да бъде нечиста и евентуално рискова.

„ Искаме да споделим със заинтригуваните страни възходящата си угриженост по отношение на качеството на Сена, само че също по този начин и рисковете, пред които са изправени спортистите, движещи се в нечиста вода ".

Париж с неприятна вест за туристите, възнамерявали да гледат гратис откриването на Олимпийските игри

Това съобщи в отворено писмо основаната в Биариц благотворителна организация.

Парижките управляващи се надпреварват с времето, с цел да почистят Сена преди началото на Олимпийските игри на 26 юли, защото фамозният воден път ще играе основна роля по време на игрите.

Тя ще бъде хазаин на церемонията по откриването, а по-късно ще бъде употребена за плувния маратон и триатлона - в случай че замърсяването разреши.

През последното десетилетие в парижкия район са изхарчени към 1,4 милиарда евро за модернизиране на канализационните и дъждовните пречиствателни уреди, с цел да се усъвършенства качеството на Сена, както и на нейния основен приток Марна.

По-късно този месец се чака да бъде намерено ново огромно оборудване за дъждовни води, а построяването на нови канализационни връзки за речните лодки продължава.

Surfrider заяви, че от септември до март лабораторията Eau de Paris и групата за разбор на околната среда Analy-Co са направили проби под мостовете Александър III и Алма, където ще се организират спортните надпревари на Олимпиадата.

Европейските стандарти за качество на водата и интернационалните федерации по триатлон и плуване в открити води дефинират пределни стойности за концентрацията на две бактерии - E. Coli и ентерококи - които са знаци за съществуване на фекални субстанции.

Surfrider съобщи, че осъществените от него измервания са посочили равнища, постоянно двойно, а от време на време и три пъти по-високи от оптимално допустимите.

Основният източник на вяра за уредниците на Олимпийските игри и управляващите в Париж е, че тези равнища са регистрирани през зимния интервал - и то през една от най-влажните зими от 30 години насам.

Известно е, че проливните дъждове претрупват канализационната система на Париж, което води до непосредствено заустване на непречистени отпадъчни води в реката.

Организаторите постоянно са твърдели, че олимпийските спортове могат да се организират в реката единствено в случай че времето е изсъхнало или преваляванията са слаби.

Почистването на Сена се планува да бъде едно от основните достижения на наследството от Олимпийските игри в Париж през 2024 година Кметът Ан Идалго даде обещание да сътвори три публични зони за къпане в реката през идната година.

Тя и президентът Еманюел Макрон дадоха обещание да се потопят в Сена преди началото на Игрите, с цел да покажат, че тя е безвредна за спортистите и обществеността.

В предишното олимпийското плуване в открити води постоянно е било наранено от проблеми със замърсяването.

В края на тестовото съревнование през 2019 година преди Олимпийските игри в Токио плувците стачкуваха против качеството на водата в Токийския залив.

На Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година вероятността за плуване в нечистия залив Гуанабара също влезе в заглавията на вестниците.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР