Франция ще помогне на Бразилия да разработи ядрена технология за

...
Франция ще помогне на Бразилия да разработи ядрена технология за
Коментари Харесай

Макрон: Ще помогнем на Бразилия да разработи свои ядрени подводници

„ Франция ще помогне на Бразилия да създаде нуклеарна технология за подводници “.


Това съобщи френският президент Еманюел Макрон, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Искам да отворим главата за нови подводници, да погледнем в очите нуклеарното задвижване, като в същото време изцяло съблюдаваме всички задължения за неразпространение “, сподели Макрон при стартирането на вода на френско-бразилска подводница с стандартен мотор в Итагуай покрай Рио де Жанейро.

Френският президент приказва по време на церемонията по стартирането на вода на третата бразилска подводница с френски дизайн, която ще помогне за защитата на дългата брегова линия на страната, наречена " Синята Амазонка ".

Изграждането на подводниците беше обрисувано в договорка от 2008 година сред бразилския президент Игнасио Лула и тогавашния френски държавен глава Никола Саркози, която включваше и закупуването на 50 хеликоптера " Каракал ".

Бразилия също по този начин възнамерява да построи първата си подводница с нуклеарен мотор - " Алваро Алберто ", с което ще стане първата страна отвън петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която разполага с сходен жанр уреди.

Френският военноморски производител Naval Group поддържа проектирането и построяването на подводницата, като се изключи нуклеарния казан, който се проектира от бразилците.

Бразилия се пробва да убеди Париж да усили прехвърлянето на технологии, с цел да ѝ помогне да интегрира реактора в подводницата и да ѝ продаде съоръжение, обвързвано с нуклеарното задвижване.

Франция се въздържа да трансферира такива технологии заради провокациите, свързани с разпространяването на нуклеарни оръжия.

" Обсъжда се опцията Франция да си сътрудничи с нас, в това число в региона на нуклеарната сила, нуклеарното гориво ", съобщи ръководителят на бразилската дипломация Мария Луиза Ескорел де Мораес, която призна, че това е " стратегически, сензитивен, внимателен въпрос ".

Проектът обаче претърпя обилни забавяния, основно заради бюджетни ограничавания, и в този момент се чака нуклеарната подводница да бъде пусната на вода сред 2036 и 2037 година, съгласно бразилските военноморски сили./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР