Франция ще отпусне на неправителствени организации в Мароко над 5

...
Франция ще отпусне на неправителствени организации в Мароко над 5
Коментари Харесай

Франция отпуска над 5 милиона евро помощ за пострадалото от земетресение Мароко

Франция ще отпусне на неправителствени организации в Мароко над 5 милиона евро, с цел да помогне на страната да се оправи с последствията от мощното земетресение, което удари северноафриканската страна в петък, съобщи ДПА.

Министърката на външните работи Катрин Колона съобщи пред телевизионния канал Бе Еф Ем (BFMTV), че помощта ще бъде ориентирана към марокански, интернационалните, а също по този начин и към френски филантропични организации, настоящи на място.

Първоначално Мароко не одобри френското предложение да изпрати избавителни екипи в районите, наранени от земетресението, при което по данни на мароканското министерство на вътрешните работи са починали 2497 души, а 2476 са ранени, отбелязва Агенция Франс Прес. Това провокира сериозен спор във Франция, където живеят доста мароканци.

Колона отхвърли концепцията, че политическото напрежение сред двете страни е причина за отхвърли на предлагането, като акцентира, че Мароко е суверенна страна и е получила оферти за помощ от общо над 60 страни.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен също съобщи, че не счита, че политиката е попречила на даването на помощта. Той съобщи в ефира на национално радио, че Мароко и Франция са " приятелски страни ".

Мароко разполага с добра система за гражданска отбрана и е в положение да се оправи със обстановката, добави той.

Междувременно Дарманен не удостовери, че мароканският крал Мохамед Шести е бил във Франция по време на земетресението. Вестник " Паризиен " заяви, че кралят е бил във Франция от 1 септември по медицински аргументи, предава Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР