Франция ще осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на

...
Франция ще осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на
Коментари Харесай

Завод на Еърбъс каца в Пловдив

Франция ще обезпечи стратегически вложения в България за създаване на цех за произвеждане на високотехнологични артикули за самолети "Еърбъс ". В подмяна нашата страна ще спре арбитражния си иск на стойност 18 млн. евро против "Еърбъс хеликоптерс ".

Това планува спогодбата, която подписаха на 23 май министърът на защитата Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на френската компания Серж Дюран. С нея се урежда разногласието сред Министерството на защитата и "Еърбъс Хеликоптерс " по контракт от 2005-а за доставката на хеликоптери "Кугър " и "Пантер ".

Първата копка на завода към този момент е направена в Пловдив. През първите три години ще бъде обезпечена претовареност на до 300 души, като е допустимо в идващите осем години тази численост да нарасне до 800 души. Освен това "Еърбъс Хеликоптерс " ще даде един хеликоптер "Дофин " за прилагане от българските военноморски сили. Тази машина е особено предопределена за избавителни задачи в морето и според от модела цената й е към 7.5 млн. евро.

Договорът с "Юрокоптер " - в този момент "Еърбъс Хеликоптерс ", беше квалифициран от кабинета на Симеон Сакскобургготски и подписан от държавното управление на Тройната коалиция отпред със Сергей Станишев. България трябваше да купи 18 транспортни хеликоптера - 12 "Кугър " и шест "Пантер " на обща стойност над 383 млн. евро. По-късно разбор на военното министерство откри, че цената е с 35% по-висока от пазарната. А първото държавно управление на ГЕРБ отхвърли доставката на три от хеликоптерите "Пантер ". Съответно в края на 2015-а страната заведе арбитражно дело срещу "Еърбъс Хеликоптерс " с рекламация за 18 млн. евро поради закъснение на доставките на съоръжение по договорката и несъблюдение на контрактуваната офсетна стратегия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР