Франция ще контролира от 8 юни на 100 процента енергийния

...
Франция ще контролира от 8 юни на 100 процента енергийния
Коментари Харесай

Франция ще има пълен контрол върху енергийния гигант EDF от 8 юни

Франция ще управлява от 8 юни на 100 % енергийния тръст Е Де Еф (EDF) след сполучливата ренационализация макар оспорването от страна на дребни акционери. Това заяви през днешния ден държавното управление, представено от Франс прес.

Френската страна притежаваше до предходната година 84 на 100 от Е Де Еф и държавното управление разгласи през юли 2022 година желанието си да поеме цялостния надзор върху енергийната компания, съобщи Българска телеграфна агенция. Този развой закъсня с месеци по отношение на първичните периоди, само че при започване на май правосъдните органи отхвърлиха жалбите на дребните акционери в Е Де Еф, които се надяваха да получат по-добра цена за акциите си. Това разреши да продължи процесът с общественото предложение на акции за придобиване.

" На 8 юни страната ще управлява на 100 % Е Де Еф ", удостовери пред радио Ер Те Ел икономическият министър Брюно Льо Мер.

" Това ще ни разреши да осъществяваме в най-хубави вероятни условия програмата за строителство на шест нови нуклеарни реактора от последно потомство и да укрепим енергийната самостоятелност на страната ", увери той.

" С цялостния надзор ще можем също да сложим ясни условия към Е Де Еф " като по-голямо произвеждане на нуклеарна електрическа енергия на фона на неналичието на съветски газ, добави Льо Мер.

" Всичко това би трябвало да докара до " допустимо най-ниската цена " за клиентите и да " подсигурява единството на Е Де Еф ", добави той.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР