Франция се опитва да забрани „подвеждащите“ имена на месо за растителни алтернативи

...
В ново проектопредложение, което се прилага само за продукти, произведени
Коментари Харесай

В ново проектопредложение, което се прилага само за продукти, произведени и продавани във Франция, правителството се стреми да забрани списък от 21 имена на месо от описващи продукти на основата на протеини, включително „пържола“, „ескалоп“, „ребра“, „шунка“ или „месар“.

Страната вече се опита да приеме подобна мярка през юни миналата година, но той беше спрян от най-висшия административен съд на страната месец по-късно, който се аргументира, че е твърде неясен и времевата рамка за прилагане на новите правила е твърде кратка.

Въпреки това, рязък ръст в глобалната растителна основа протеинов пазар, който често споменава месни продукти, предизвика гняв сред животновъдите и месопреработвателите в най-големия селскостопански производител в ЕС.

„Този ​​нов проект на указ отразява нашето желание да сложим край на подвеждащите твърдения... чрез използване имена, свързани с месни продукти за храни, които не ги съдържат," каза френският министър на земеделието Марк Фено в изявление.

Повече от 120 имена, свързани с месо - като "варена шунка", "птиче месо", „наденица“ или „бекон“ – все още ще има право да описва месни алтернативи съгласно предложението, при условие че продуктите не надвишават определено количество растителни протеини, като предложените проценти варират между 0,5% и 6%.

< p>Думата „бургер“, използвана от много марки за привличане на потребители, също не е включена в списъците с предложени забранени думи.

Прочетете повече:
Отвъд приходите на месото се сриват
Рекламите на Burger King „може да представят погрешно размера на Whoppers“

Изображение: Продукти на растителна основа, поставени заедно с истински месни продукти в супермаркет в Ню Йорк. Снимка: STRF/STAR MAX/IPx.2020.8/18/20

Ако бъде приет, указът ще влезе в сила три месеца след публикуването, за да даде време на операторите да адаптират своите етикети.

То също така ще даде производителите имат възможност да продадат всички наличности със стари етикети най-късно една година след публикуването.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР