Франция отчаяно се нуждае от пенсионна реформа, но не точно

...
Франция отчаяно се нуждае от пенсионна реформа, но не точно
Коментари Харесай

Искат от Макрон да отложи спорна реформа

Франция обезверено се нуждае от пенсионна промяна, само че не тъкмо в този момент. Това е посланието към президента Еманюел Макрон от голям брой бизнес водачи в страната дни преди той да разгласи дали ще опита да направи смяната преди изборите през 2022 година, заяви Блумбърг, съобщи Инвестор.

„ Вече има огромно безпокойствие и неустановеност. Би било рисковано да се прибавят още. Ако зависеше от мен, не бих го направил “, разяснява Стефан Ришар, основен изпълнителен шеф на телекома Orange, в границите на конференция в Екс-ан-Прованс.

Първият опит на Макрон да поправи системата и да извърши обещанието си от предизборната акция през 2017 година провокира месеци на яростни демонстрации преди да бъде отсрочен поради пандемията. Сега, когато стопанската система се възвръща, доста бизнес водачи се тормозят, че още веднъж може да се стигне до разтърсвания.

43-годишният френски водач се готви да разгласи целите си за остатъка от мандата си и би трябвало да се срещне с водачи в трудовата област, с цел да обсъдят пенсиите във вторник. Въпросът е дали ще рискува да увеличи възрастта за пенсиониране или ще предложи други, по-широки промени на пенсионната система.

„ Пенсионната промяна би трябвало да бъде обрисувана в този момент и да бъде задействана едвам след изборите през 2022 година “, разяснява основният изпълнителен шеф на Air Liquide Беноа Потие, който също участва на конференцията в Екс-ан-Прованс.

Други двама ръководители на компании от главния френски показател CAC-40 са съгласни и прибавят, че президентът не разполага с политически капитал, с цел да направи огромни промени, тъй че ограниченията сигурно ще бъдат разводнени. Ръководителят на лобистката група Medef Жофроа Ру дьо Безию също изрази единодушие с отсрочване на промяната.

Но държавни ръководители като финансовия министър Брюно льо Мер и министъра на труда Елизабет Борн приказват за нуждата от смяна.

„ Пенсионната промяна е нужна във Франция. Самият президент съобщи, че би трябвало да подкрепим възобновяване на стопанската система и да създадем оптимален брой работни места, тъй че ще би трябвало да изберем точния миг “, означи Борн.

Макрон, който се чака да се бори за преизбиране през 2022 година, се натъква на пречки през последните седмици, в това число едва показване на локалните избори и прекъсване от Конституционния съд на плануваната от него промяна на помощите при безработица.

Дебат има и в границите на държавното управление му дали той би трябвало да се придържа към дневния си ред с промени, с помощта на който беше определен, или да не гневи гласоподавателите толкоз малко време преди изборите.

„ Разглеждат се всевъзможни разновидности. Трябва да забележим по какъв начин да изпълним промяната “, сподели Борн.

При последния си опит за промяна Макрон опита да опрости заплетената пенсионна конструкция, която има обособени системи за 42 разнообразни специалности.

„ Това към момента е належащо, защото другите правила са „ несправедливи “ и резервират тромавия трудов пазар в миг, когато хората от ден на ден се нуждаят от смяна на кариерата “, твърди Борн.

Освен това французите би трябвало да работят повече, с цел да ребалансират пенсионната система, добавя тя.

Не всички бизнес водачи обаче приканват за нерешителност. Главният изпълнителен шеф на Axa Тома Бюберл изиска президентът да не отсрочва промяната.

Изчакването още една година „ значи 10 млр. евро спомагателен бюджет “, споделя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР