Франция очаква 15 млн. души да посетят зрелищните олимпийски и

...
Франция очаква 15 млн. души да посетят зрелищните олимпийски и
Коментари Харесай

Олимпийските игри 2024: Как Франция ще осигури защитата на зрелищното събитие

Франция чака 15 млн. души да посетят зрелищните олимпийски и параолимпийски игри във Франция това лято. Вероятно 2 милиарда фенове ще проследят грандиозното събитие от дребния екран. И до момента в който множеството хора по света чакат с неспокойствие да видят конкуренцията в спорта, това огромно събитие може да притегли вниманието и на терористични организации.

След терористичния атентат в концертната зала в Москва „ Крокус сити хол “ от 22 март, за която отговорност пое терористичната организация „ Ислямска страна “ – Хорасан, френското държавно управление ускори равнището на ограниченията за сигурност.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен предизвести, че Франция е изключително застрашена поради универсалните си полезности. Макар публичното внимание напоследък да беше ориентирано по-скоро към войната в Украйна и спора в Газа, управляващите твърдят, че структурите на „ Ислямска страна “ са все по този начин дейни.

„ Терористичната опасност е действителност “, съобщи френският министър председател Габриел Атал.

В същото време управляващите твърдят, че и бдителността във връзка с ислямския екстремизъм в никакъв случай не е отслабвала.
Атентатите във Франция до момента
От 2020 година до момента на френска земя са проведени 10 терористични офанзиви, а за същото време 14 са били предотвратени от силите за сигурност, две от които от началото на тази година. Смята се, че клонът на „ Ислямска страна “ - Хорасан стои зад някои от тях, като да вземем за пример осуетения атентат против коледния пазар в Страсбург през 2022 година

Един факт, който буди паника, е че в последните години огромен брой джихадисти, които са били в Сирия, са излежали присъдите си и са излезли от пандиза. Така че управляващите гледат със заострено внимание, както на външната, по този начин и на вътрешната - локална опасност.
Олимпиадата – неповторимо и революционно събитие
Опасностите не понижават, обаче решителността на Франция да провежда събитие, което френският президент Еманюел Макрон назова „ неповторимо и революционно ”. За първи път в цялата олимпийска история церемонията по откриването на игрите няма да бъде на стадион. Делегациите ще дефилират в продължение на 6 км по течението на река Сена през най-централната част на града. Около 300 000 души ще следят онлайн дефилето от двата бряга. Някои от надпреварите също ще се проведат на емблематични места в града, само че също по този начин и в други градове - Бордо, Лил, Лион, та даже и на другия завършек на света, в Таити за надпреварите по сърф. Всичко това изисква изключителна организация и съгласуваност.
Жива мощ под пагон
Затова вътрешният министър разгласи, че 4000 военни ще бъдат ситуирани в страната в допълнение на над 3000, които към този момент са на пост, както и 35 000 служители на реда и жандарми, в това число и задгранични.

Увеличат се патрулите пред учебните заведения, местата за изповедание и в публичния превоз. Ще се претърсват хората при влизане в някои здания. Въпреки това продължава да има опасения, че нужният човешки запас за защита може да е непълен, изключително измежду частните охранителни компании, които към момента страдат от липса на фрагменти след рецесията с Ковид. Затова напоследък се организират всеобщи акции по набиране на личен състав, в това число измежду студентите и даже пенсионерите.
Изкуствен разсъдък работи за сигурността
Видеонаблюдението също ще играе значима роля и ще бъде допълнено с изкуствен интелект: камерите няма единствено да снимат в стадионите и гарите, само че и ще долавят евентуално рискови обстановки. Тази мярка към този момент повдигна много въпроси от правозащитни организации, които се притесняват дали ще бъдат задоволително предпазени свободите на жителите. Използването на сходни логаритми обаче, е строго урегулирано със закон, и той ги разрешава единствено за 8 прецизни проблема, като да вземем за пример ненадейно събиране на навалица или детектиране на оръжие, зарязан багаж, изстрел.
Анкети за спортисти
Друга изключително огромна интервенция са анкетите за сигурност, на които ще бъдат подложени всеки един спортист, всички членове на делегациите, помощният личен състав и въобще всички, които ще имат достъп до олимпийските терени. Общо един милион души ще претърпят такава щателна инспекция. Според данни отпреди седмица, 150 000 анкети към този момент са извършени и 715 души са били отстранени.
Опасност от въздуха
По време на церемонията въздушното пространство в радиус от 150 км от Париж ще бъде затворено. Изобщо най-голямата заплаха, съгласно специалистите, може да пристигна по въздуха, защото в последните години дроновете станаха основна част от бойния боеприпас. Но военачалник Арно Бургиньон, отпред на битката против дроновете по време на олимпийските игри, представен от в. Фигаро, е оптимист, откакто при започване на март бе извършено сполучливо огромно упражнение за да сплоти всички системи за отбрана в единна обща платформа. Разбира се, основната грижа е да не се стига въобще до това да би трябвало дронове да се унищожават над навалица от фенове, т.е. изключително внимание се отделя на системите за заглушаване на сигнала. Но съгласно в. Фигаро сега се приготвят и напълно нови разработки, като да вземем за пример на дрон, който да прихваща противников дронове с нещо като мрежа, както и система, която да ги унищожава с лазер.

Политиците, обаче, не са спокойни и при започване на април военният министър Себастиен Льокрню би трябвало да даде подробен доклад пред Сената до каква степен е стигнато с подготовката.
Превенция против хакерски атаки
Френските управляващи гледат доста съществено и на опасността от хакерски атаки. В последните дни над 130 учебни заведения бяха жертва на хакерски атаки и на закани за бомби. Погледите на специалистите са ориентирани в огромна степен към Русия и Беларус като едни от главните източници на опасност. Важна детайлност е, че съветски и белоруски спортисти няма да могат да дефилират по време на церемонията по откриването, както и че президентът Макрон напоследък доста изостри позицията си във връзка с водената от Русия война в Украйна.

Трудно е да си представим „ всички камъчета, които могат да преобърнат колата “ и, които сега френските управляващи са длъжни да плануват. Ето едно от тях: в Париж, по двата бряга на р. Сена, има прелестни здания от 19 век. Тези с балкони с аспект към Сена към този момент се продават в РБНБ на златни цени. По данни на Националния Статистически институт става дума за към 32 000 жилища по трасето на церемонията по откриването. Не е несъмнено обаче дали тези балкони ще устоят на тежестта на всички запалянковци, които ще се струпат да гледат церемонията, изключително в случай че във въодушевлението си те стартират да скачат в ритъма на музиката. Затова общината е подготвила серия от инспекции, с цел да ревизира здравината на балконите, като в това време ще се организира и разяснителна акция измежду жителите и гостите на постройките.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР