Франция изпрати газ на Германия за първи път в знак

...
Франция изпрати газ на Германия за първи път в знак
Коментари Харесай

Европейска солидарност! Париж с първи доставки на газ за Германия

Франция изпрати газ на Германия за първи път в символ на европейска взаимност на фона на възходящия енергиен напън, оповестява БиБиСи.

Газът, доставян по водопровод, е част от съглашение сред страните за облекчение на енергийния дефицит, откакто Русия затвори крановете за Европа.

Въпреки че новият поток е по-малко от 2% от ежедневните потребности на Германия, той е добре пристигнал, защото Берлин се бори да разнообрази енергийния микс.

Русия е упреквана, че употребява доставките на газ като оръжие против Запада след нахлуването в Украйна.

Френският мрежов оператор GRTgaz сподели, че в началото ще доставя 31 гигаватчаса (GWh) дневно посредством водопровод от френското гранично село Обергайлбах.

Максималният дневен потенциал на новия газов поток е 100 GWh, се споделя в известието.

Миналия месец в съглашението за енергийна взаимност Германия се ангажира да обезпечи в допълнение електричество на Франция, когато е належащо, а в подмяна Франция се съгласи да помогне на Германия с доставки на газ.

" Ако нямахме европейска взаимност и интегриран, единен пазар сега, щяхме да имаме съществени проблеми ", сподели френският президент Еманюел Макрон в сряда.

Франция е по-малко наранена от прекъсването на газовите кранове от Русия, защото множеството от нейните енергийни потребности се задоволяват от Норвегия и посредством доставки на полутечен природен газ.

Руската инвазия в Украйна през февруари докара до скок на цените на газа, а клиентите от Европейски Съюз са изправени пред рекордни цени тази зима.

Дотогава Германия разчиташе на Русия за 55% от своя газ. Тя понижи това до 35% и желае в последна сметка да понижи вноса до нула.

Германия също усилва потреблението на въглища и удължава живота на електроцентралите, които трябваше да бъдат затворени - макар негативното влияние върху околната среда.

Германското държавно управление се надява да понижи потреблението на газ с 2%, като ограничи потреблението на осветяване и отопление в публични здания тази зима.

Руският президент Владимир Путин сподели в сряда, че газовите кранове към момента могат да бъдат отворени към Европа и че " топката, както се споделя, в този момент е в полето на Европейския съюз ".

" Ние не ограничаваме никого в нищо ", сподели той и добави, че Москва е подготвена да достави спомагателни количества газ през есенно-зимния интервал.

Но макар думите на Путин, обновяване на доставките на газ за Европа наподобява малко евентуално.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР