Франция иска да бъде лидер в зеления водород към 2030

...
Франция иска да бъде лидер в зеления водород към 2030
Коментари Харесай

Франция иска да е лидер в зелената енергия, малките реактори в план за иновации за 30 млрд. евро

Франция желае да бъде водач в зеления водород към 2030 година и да строи нови, по-малки нуклеарни реактори като част от капиталов проект в размер на 30 милиарда евро, ориентиран към поощряване на индустриалните първенци и нововъведения. Това разгласи френският президент Еманюел Макрон, представен от " Ройтерс ".

Говорейки шест месеца преди президентските избори, Макрон посочи, че пътната карта, наречена " Франция 2030 ", ще подсигурява, че страната ще декарбонизира всеобщо своята промишленост и ще донесе нововъведения и произвеждане в основни области по-близо до дома, от коли и биомедицина до сила.

Определяйки някои от задачите на проекта, Макрон увери, че Франция ще построи до 2030 година нисковъглероден аероплан, дребен модулен реактор, както и две мегафабрики за произвеждане на зелен водород. Тя също по този начин ще създава огромен брой електрически транспортни средства.

" Трябва да водим борбата за нововъведения и индустриализация по едно и също време ", настоя Макрон пред група бизнесмени, като добави: " Нуждаем се от страна, която създава повече. "

Макрон посочи, че проектът ще даде основна роля на дребни, сръчни стартъпи (стартиращи фирми) в построяването на индустриалното бъдеще на Франция, дружно с одобрени колоси.

Посочвайки дефицита на маски при експлоадирането на COVID-19 пандемията, Макрон посочи, че рецесията е посочила, от една страна, същинска накърнимост за всички, а от друга, какъв брой значими са нововъведенията и промишленото произвеждане, близки до дома.

" Трябва да възстановим рамката за продуктивна самостоятелност за Франция и Европа ", настоя той и добави, че нововъведенията ще бъдат основни на фона на световната конкуренция за водачество и достъп до първични материали. " Победителят взема всичко ", отсече той.

Други цели за 2030 година включват вложения в полупроводници и усилване на нововъведенията във френския здравен бранш, в това число биомедицината.

30 милиарда евро идват в допълнение към проекта за възобновяване от 100 милиарда евро, разгласен предходната година, с цел да помогне на Франция да се оправи с пандемията от ковид, огромна част от който отиде за разпространение на по-зелени енергийни политики.

Мащабният проект беше на часа неодобрен от опозицията, като съперници настояха, че това била предизборна пропаганда.

" Няколко месеца след края на мандата си, напускащият президент поема парични средства за възобновяване на предизборния му имидж с обещания, които единствено обвързват неговия правоприемник ", съобщи водачът на крайнодясната Марин Льо Пен в Twitter.

" Това е " каквато и да е цената, желая да бъда избран отново! ", Каза тя за Макрон.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР