Франсоа-Ксавие Белами, водещият кандидат на френската консервативна партия Les Républicains

...
Франсоа-Ксавие Белами, водещият кандидат на френската консервативна партия Les Républicains
Коментари Харесай

Предизборни страсти в ЕС набират скорост - френските консерватори не искат фон дер Лайен за втори мандат

Франсоа-Ксавие Белами, водещият претендент на френската консервативна партия Les Républicains на изборите за Европейски парламент (ЕП), няма да поддържа кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като ръководител на Европейската комисия, написа " Политико ".

Белами прикани за появяването на " ново болшинство " в Европейския парламент след изборите през юни и разкритикува Фон дер Лайен, че " не е изпълнила " упованията от встъпването си в служба.

Коментарите му пристигнаха ден откакто Фон дер Лайен от дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) разгласи кандидатурата си за втори мандат отпред на Комисията, пишат Факти.бг.

Белами обаче сподели, че неговата партия Les Républicains (LR), която е обвързвана с ЕНП, няма да я поддържа. " (Фон дер Лайен) не беше нашият претендент през 2019 година, а този на Еманюел Макрон ", сподели Белами по време на изявление за радиостанция France Inter във вторник. " LR няма да я поддържа, тъй като работата ѝ не дава отговор на упованията на Европа. "

Фон дер Лайен ще би трябвало да бъде публично номинирана като водещ претендент на ЕНП, или Spitzenkandidat, по време на гласоподаване на изборния конгрес на партията в Букурещ на 6-7 март. Въпреки че неналичието на поддръжка от LR евентуално няма да обърка номинацията на Фон дер Лайен - тя сега е единственият претендент и има поддръжката на немския ХДС, най-голямата делегация на ЕНП, както и на гръцки и полски членове на ЕНП - това акцентира комплицирания темперамент на на политиката на Европейски Съюз.

Докато в Брюксел ЕНП, социалистите и центристката Renew са във фактическа коалиция, LR седи с опозиционни партии във френския парламент и се пробва да се разграничи от политиките на Макрон както на вътрешно, по този начин и на европейско равнище.

" По-конкретно във връзка с селското стопанство, Европейски Съюз беше следен от болшинство... което се застъпваше за повече ограничавания, спънки и контрол, стратегия, на която ние се противопоставихме ", сподели Белами. 38-годишният реакционер акцентира съпротивата на ЕНП против законопроекта на Европейски Съюз за възобновяване на природата, което докара до размиване на някои от основните точки на закона.

През 2019 година френският президент се опълчи на кандидатурата на водача на ЕНП Манфред Вебер за ръководител на Комисията. Това докара до обвинявания, че Франция поставя завършек на системата на водещия претендент, при която водачът на главния европейски политически съюз се номинира от Европейския съвет да управлява Комисията.

Проучване на " Политико " сега демонстрира, че ЕНП води конкуренцията на европейско равнище. Във Франция обаче Белами и Les Républicains са подкрепени от към 7 % - малко над прага от 5 % за приемане на евродепутати.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР