Франческа Мария Келер е евродепутат, предпочита да я наричат Ска

...
Франческа Мария Келер е евродепутат, предпочита да я наричат Ска
Коментари Харесай

Ска Келер пред Панорама“: Не вярвам на българския министър-председател

Франческа Мария Келер е евродепутат, избира да я назовават Ска и е измежду водачите на зелените в Европарламента. Убедена е, че битката с корупцията у нас е „ объркана ”, и че Пирин и Кресненското дефиле са в заплаха. Ска Келер пристигна тук и се включи в митингите за Пирин. Обеща да отиде и в Банско, с цел да разбере персонално какво мислят хората там.

Ска Келер – съпредседател на Зелените – Европейски свободен алианс: Ние, Зелените в Европейския парламент, направихме проучване за корупцията в България, да забележим какво още може да се направи по-добре тук, само че искахме да забележим също и по какъв начин можем да се оправим с корупцията и на равнище Европейски съюз. Това е проблем, който се следи съвсем на всички места в Европейския съюз

Българска национална телевизия: Говорите за корупция и олигарси. Имате ли нещо и някого поради?
Семеен кодекс: Изследването ни визира новият ви антикорупционен закон – би ли съдействал с нещо. Изводът ни е, че той би усложнил обстановката, тъй като слага под въпрос работата на разнообразни ведомства и субекти в България. В проучването ни се споделя още, че Европейският съюз и Европейската комисия също би трябвало да работят повече за битката с корупцията. Почти няма ограничения, ориентирани към самите европейски институции. По мотив механизма за наблюдаване на България и Румъния, звеното би трябвало да е по-бдително и да усили ограниченията

Семеен кодекс: Да вземем случаите, свързани с околната среда в България. В Пирин имаме оператор на ски-база, който употребява 60% повече повърхност, в сравнение с му позволява лицензът. Но държавното управление не го закача. Даже като подарък му разрешава още да строи. Тук е въпросът за справедливостта. Гражданите би трябвало да съблюдават законите, само че един ски оператор- не. Кой стои зад този вложител? Това е безусловно незнайно.

Българска национална телевизия: Настина ли познавате добре въпроса с втория въжен превоз в Пирин? Запозната ли сте с всички гледни точки?
Семеен кодекс: Чух много неща по въпроса от доста хора, в това число от българския министър-председател. Той беше доста общителен да отговори на въпроса ми в Народното събрание.

Българска национална телевизия: Не вярвате на държавното управление и на премиера?
Семеен кодекс: Не, нямам доверие на българския министър-председател.

Българска национална телевизия: Ако построяването на лифтове е обвързвано с корупция и заплашва природата, то какво да се каже за Швейцария или други страни?
Семеен кодекс: Швейцария не е държава-членка на Европейски Съюз.
  Ангел Джамбазки разяснява изявлението на Ска Келер за министър-председателя ни Ангел Джамбазки разяснява изявлението на Ска Келер за министър-председателя ни
Критиките на съпредседателя на Зелените – Европейски свободен алианс Ска Келер са неоснователни, изключително в изявлението й, че не има вяра на нашия министъ...

Българска национална телевизия: А Германия, Словения?

Семеен кодекс: Сега сме в България, интересува ни България. А че има проблеми на други места – по този начин е. И на тях обръщаме внимание. Миналата седмица сочих проблеми с корупцията в Румъния, имахме много непосредствен спор и с министър-председателя на Хърватия. Не съм пристигнала тук да споделям, че България бърка във всичко. Само че където има проблеми, те би трябвало да се вземат решение. И погледнете и други ски-курорти. Много е значимо да не се не помни, че снегът става все по-дефицитен запас. Климатичните промени засягат целия свят. Всички ски-курорти работят с неестествен сняг. А за него се харчи голямо количество сила и вода. Те би трябвало да дойдат отнякъде. Водата се изземва от естествени източници и не може да се употребява за друго. Това се отразява на природата.

Българска национална телевизия: Разговаряхте ли с хората в Банско, които разчитат на туризма?
Семеен кодекс: Чела съм изследвания, чела съм какво мислят локалните. Разказваха ми хора, които са били и в Пирин и в дефилето, само че персонално още не съм говорила с локалните. Доколкото знам, чух, че имало проблем с Кресненското дефиле – другият екологичен въпрос. Ако искаш да строиш автомагистрала на такава тясна линия, няма по какъв начин да не засегнеш локалните – учебното заведение ще е на няколко метра от автомагистралата. Земеделски стопани няма да могат да стигат до нивите си, без да заобикалят доста хиляди километри. Много хора са срещу градежа на автомагистралата. За Пирин един от причините, е, че по този начин ще се основат работни места, а заетостта е доста значим фактор, само че ми наподобява, и по тази причина ще приказвам с хората, че заетостта, при ски-туризма е сезонна. Досега няма позитивен резултат върху локалната стопанска система. Но ще ида и ще запитвам, тъй като към този момент единствено съм чела по въпроса.

Българска национална телевизия: Как отговаряте на изказванията, че зад митингите за Пирин стоят политически ползи изцяло разнообразни от еко- концепцията и грижата за околната среда?

Семеен кодекс: Чух това, само че не е правилно. На улицата излизат елементарни хора. Бях и на митинга на българите, които живеят в Белгия. Това са студенти, служащи, пенсионери. Те се интересуват какво ще стане с природата, а и с правораздаването, несъмнено. Защо един ски-оператор може да прави доста повече от разрешеното му и не е съден за това! Имат учредения да стачкуват. + Разбира се, и политиците имат право на митинг. Доколкото знам, членове на държавното управление са били на контрапротест, който е " за ” сторежа. Ако нещо е политическо – това е.

Българска национална телевизия: Ако български или холандски политици дойдат на митинг във Вашата страна, по какъв начин биха реагирали хората?
Семеен кодекс: Нормално е. Не виждам проблем. Нас, евродепутатите, постоянно ни канят в други страни, ние сме едно, един съюз. Ставащото в България или в Германия влияе на останалите. Затова са и европейските закони за отбрана на природата. Зоните от Натура 2000 да вземем за пример, където попадат Пирин и Кресна

Българска национална телевизия: И там той ви сподели, че застрояването ще е 2% и ще се строи единствено въжен превоз и инфраструктурата за него.
Семеен кодекс: Аз нямам доверие на министър-председателя. В промени проект за ръководство не се споделя, че става дума единствено за втори ски-лифт. Беше препоръчано, щом става дума единствено за втори ски-лифт – по този начин да се запише в закона. Но държавното управление не се съгласи. И се сътвориха доста съмнения. Ако прочетете промени План за ръководство на Национален парк Пирин, ще видите, че на никое място не се загатва единствено втори ски-лифт, а зоната за ски-туризъм се уголемява пет пъти! Това не е дребна работа. Допуска се строителство да се прави в съвсем половината от Националния парк. Не значи, че ще се строи единствено въжен превоз.

След изявлението евродепутатът Ска Келер за първи път персонално посети Креснеското дефиле и Банско, с цел да види региона и какво мислят жителите там. Ска Келер пристигна в България в деня, когато в Германия са на прага на нов кабинет. Той, обаче, ще би трябвало да се утвърди от Социалдемократическата партия на вътрешен референдум.

Семеен кодекс: През март ще е ясно. Имам много рецензии към съдружното съглашение. Например по въпроса за климатичните промени. Новото държавно управление, в случай че го бъде въобще, не демонстрира упоритости по този сериозен проблем. Виждам красиви думи, само че желая дейности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР