Фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол откриха пловдивски археолози

...
Фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол откриха пловдивски археолози
Коментари Харесай

Откриха фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол

Фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол откриха пловдивски археолози при изследвания на източната част от тогавашния градски площад - агора. Край Одеона учените се натъкнаха и на огромни остатъци от фасадата на постройката, в която е заседавал градският съвет по време на Римската империя.


Фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол съумяха да разкрият пловдивски археолози при изследвания на източната част от тогавашния градски площад - агора. Край Одеона учените се натъкнаха и на огромни остатъци от фасадата на постройката, в която е заседавал градският съвет по време на Римската империя.

Кардо максимус наричали най-главната си улица жителите на Филипопол през римско време. Археолозите към този момент са проучили към 10 метра от настилката на античния път. Останали сюрпризирани, когато разкрили огромни парчета от фасадата на Одеона - булевтерион или заседателната постройка.
Мая Мартинова-Кютова, археолог: Това в действителност е била основната фасада на Одеона - булевтерион от където евентуално е имало 3-4 входа и тази фасада е била монументално завършена - най-вероятно с портик, тъй като открихме фрагменти от колони, капители и други ахритектурни детайли.
Сградата е била съхранена дълго време - чак до Средновековието, когато е била разрушена най-вероятно при земетресение. Край останките й археолозите откриха и скъп откъс от мраморна почетна скулптура на изтъкнат жител на Филипопол.
Мая Мартинова-Кютова, археолог: От текста, който е западен, разбираме, че на него му е обещано правото на проедрия - това е правото да стои на първия ред на театъра. Такова извънредно право като знак на почитание, се дава единствено на заслужили филипополски жители. В текста е непокътнато едно доста рядко име Созипатър, което до момента не сме срещали по епиграфските монументи в Пловдив.
Проучването в източната част на Одеона бе направено, с цел да се реализира връзката с намиращата се единствено на метри разстояние Голяма раннохристиянска епископска базилика. Тротоарът по улица „ Гладстон " ще свързва двата археологически обекта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР