Фойерверките са сигурен начин за създаване на зрелище от цвят

...
Фойерверките са сигурен начин за създаване на зрелище от цвят
Коментари Харесай

Фойерверките са опасно токсични

Фойерверките са сигурен метод за основаване на представление от цвят и светлина, само че ново проучване разкри, че тези ослепителни експлоадирания могат да съставляват риск за здравето. Изследването, за което се твърди, че е първото, което преглежда въздействията на детонацията на фойерверки върху човешките и животинските кафези, открива, че редица нездравословни отрови остават във въздуха, откакто светлините угаснат.

Изследването е извършено от учени от „ NYU Langone Health ", които разгледали проби за качество на въздуха, събрани от десетки места в Съединени американски щати, обхващащи интервал от 14 години. Чрез този разбор екипът разкрил изключително високи концентрации на токсични метали към Деня на независимостта и Новата година, оповестява „ Ню Атлас ".

Фойерверките избухват с изумителен набор от цветове, когато металите, съдържащи се в тях, са подложени на високи температури. В техния състав нормално влизат олово, исполин, стронций и мед. Екипът направил няколко опита, с цел да изследва евентуалните резултати върху хората и животните.

„ Въпреки че сме изложени на тези субстанции единствено за малко време всяка година, те са доста по-токсични от замърсителите, които дишаме всеки ден ", споделя основният създател на проучването Тери Гордън.

В лаборатория учените взривили шепа фойерверки, които нормално се продават в Съединени американски щати. Те уловили частиците, които тези детонации освобождават и по-късно изложили на тях човешки белодробни кафези и няколко десетки на мишки, в дози, изчислени като сходни на замърсителите, които един нюйоркчанин вдишва за ден в Манхатън.

По този метод екипът следил доста нарастване на окислението, обикновено безвреден развой в човешкото тяло, само че подобен, който може да аргументи увреждане на клетките и ДНК, когато интензивността му се ускори. Това предизвикало инфектиране на белите дробове при мишките и 10 пъти повече вреди за човешките кафези, в сравнение с нетоксичен физиологичен разтвор.

„ Докато мнозина гледат да се предпазят от пострадвания при детонации, нашите резултати показват, че вдишването на пушек от фойерверки може да аргументи дълготрайни вреди - риск, който значително се пренебрегва ", сподели Гордън.

Учените възнамеряват да споделят резултатите от работата си със чиновниците в публичното опазване на здравето, с цел да покачат информираността за рисковете.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР