Fosun, която също така притежава европейската туристическа компания Club Med,

...
Fosun, която също така притежава европейската туристическа компания Club Med,
Коментари Харесай

Thomas Cook иска от акционера си Fosun капиталова подкрепа от 750 млн. паунда

Fosun, която също по този начин има европейската туристическа компания Club Med, се надява да разшири бизнеса на Thomas Cook на китайския пазар

Задлъжнялата туристическа компания Thomas Cook желае да получи финансова инжекция на стойност 750 млн. лири от китайския си акционер Fosun, написа Financial Times. Това ще разреши на конгломерата да получи мажоритарен дял в туроператорския ѝ бизнес. Преговорите за договорка сред двете компании започнаха предишния месец, когато Fosun разгласи желанията си да придобие компанията.

В ръцете на Fosun

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От китайската компания обявиха, че с кредиторите на Thomas Cook обмислят предлагането. Ако то бъде утвърдено, Fosun ще получи и " забележителен " миноритарен дял в авиопревозвача ѝ.

Британската група предложи да размени своя дълг - банков и облигационен, против финансова поддръжка, което би довело до " доста " преразпределяне на притежаваните акции за актуалните акционери в компанията, показват в изказването си от Fosun.

Thomas Cook заяви през май, че загубата ѝ е 1.5 милиарда паунда, което провокира опасения измежду клиентите, пътуващи през лятото.

Fosun, която също по този начин има европейската туристическа компания Club Med, се надява да разшири бизнеса на Thomas Cook на китайския пазар. Една пета от приходите от туризъм в международен мащаб идват точно от потребителите в Китай. " Преговорите за комерсиалното предложение сред двете компании и главните кредитори на Thomas Cook напредват ", обявиха още от Fosun.

Главният изпълнителен шеф на Thomas Cook Питър Фанкхаузер съобщи, че този ход е нужен поради нестабилното финансово положение на компанията, макар че това няма да бъде " резултатът, който компанията и нейните акционери биха желали ". Компанията съобщи, че нужните 750 млн. паунда ще бъдат употребявани за обезпечаването на " задоволителна ликвидност " и " финансова еластичност да влага в бизнеса в бъдеще ".

Fosun стартира активността си като компания за недвижими парцели в Шанхай през 90-те години на предишния век, само че след това навлиза в бизнеса с фармацевтични и потребителски артикули. Според данни на Bloomberg тя се трансформира в конгломерат с вложения на стойност 22 милиарда $ в разнообразни страни от 2014 година насам.

Все повече

Най-голямата ѝ договорка в туристическия бранш е придобиването на Club Med за 1.1 милиарда $ през 2015 година Това е и най-известната до момента договорка на китайска компания на външните пазари. В същата година тя придобива дял в Thomas Cook, който от този момент е повишен до 17%.

Сделката за придобиване на Thomas Cook обаче може да бъде обект на по-строга инспекция тази година заради мощните терзания за отслабването на китайската валута заради напрежението в търговията и забавянето на икономическия напредък в страната.

Председателят на Fosun Гуо Гуанчан " ще изпадне в състояние, в което ще се нуждае от забележителен дълг в задгранична валута, в случай че желае договорка, която да не притегли изключително вниманието на регулаторите ", споделя Брок Силвърс, който е управител в основаната в Шанхай капиталова компания Kaiyuan Capital.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР