Форт Кумбалгарх – Великата стена на Индия. Кумбалгарх, известен също

...
Форт Кумбалгарх – Великата стена на Индия. Кумбалгарх, известен също
Коментари Харесай

Форт Кумбалгарх – Великата стена на Индия

Форт Кумбалгарх – Великата стена на Индия. Кумбалгарх, прочут също като Великата стена на Индия, е цитадела, известна под името Мевар. Намира се в западната верига на хълмовете Аравали – на към 48 км от град Раджсаманд в региона на Раджастан в западна Индия. Великата стена на Индия е включена като обект на международното завещание.

През 2013 година на 37-ата сесия на Комитета за международно завещание, извършена в Пном Пен, Камбоджа, Форт Кумбалгарх , дружно с пет други замъци на Раджастан, беше оповестена за обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО под групата Хълмови замъци на Раджастан.

Крепостта е измежду най-големите крепостни комплекси в света. Това е втората най-голяма крепостна стена в света след Великата китайска стена! Крепостта има голям брой дворци, храмове и градини и е един от най-големите крепостни комплекси в света, заслужен за посещаване. Известно е, че това е родното място на Махарана Пратап .

Много национални приказки са отдадени на владетеля на Мевар. Той бил считан за пример на раджпутската добродетел – бранител на слабите, страж на достойнството на фамилията си, герой против непознатите нашественици. В модерна Индия Махарана Пратап е уважаван като народен воин.

Каква е историята на Форт Кумбалгарх?

За ранната история на крепостта се знае доста малко и не може да бъде открита заради липса на доказателства. Преди Рана Кумба да построи новата цитадела, е имало дребна цитадела, лимитирана до дребна хълмиста околност. За нея се счита, че е издигната от владетеля Сампрати , управлявал към края на Маурийската империя .

Стената Форт Кумбалгарх е издигната от Рана Кумба, който бил Кумба на Мевар от клана Сисодия на раджпутите. По време на неговото управление Мевар става една от най-могъщите сили в Северна Индия. Той бил най-могъщият суверен на своето време.

Мистериозният античен укрепен град Джадо на рисково странствуване през Сахара

Рана Кумба се възползвал от прочут проектант на епохата “Мандан ”. Кралство Мевар на Рана Кумба се простирало от Рантхамбор до Гуалиор и включвало огромни сектори от това, което в този момент е Мадхя Прадеш и Раджастан. От 84-те замъци в неговото притежание, за Рана Кумба се твърди, че е построил 32 от тях, от които Форт Кумбалгарх е най-големият и най-сложният.

Кумбалгарх също по този начин разделял Мевар и Марвар един от различен. Той е употребен като място за леговище за владетелите на Мевар в моменти на заплаха. Забележителен образец бил казусът с принц Удай, младият крал на Мевар, който бил отведен тук незаконно през 1535 година, когато Читор бил под блокада. Принц Удай по-късно наследил трона. Крепостта останала непревземаема за непосредствено нахлуване.

Форт Кумбалгарх – Великата стена на Индия

Ахмад Шах I (владетел от династията Музафарид) от Гуджарат нападна крепостта през 1457 година, само че намира напъните за безполезни. Тогава имало локално поверие, че божеството Банмата в крепостта я пази. Имало спомагателни опити през 1458–59 и 1467 година от Махмуд Халджи, само че те също се оказали напразни.

Генералът на Акбар, Шахбаз Хан, атакувал този форт през октомври 1577 година и след 6-месечна блокада той съумял да превземе форта през април 1577 година Но той бил високомерен още веднъж от Пратап през 1578 година През 1818 година въоръжена тайфа саняси образува гарнизон за отбрана на крепостта, само че по-късно крепостта била завладяна от британците.

Архитектура и просвета

Масивната врата на крепостта Кумбалгарх е наречена Рам Пол (или портата Рам).
Построена на върха на рид на 1100 м над морското ниво в планината Аравали, крепостта на Кумбалгарх има периметърни стени, които се простират на 36 км. Това я прави измежду най-дългите стени в света.

Предните стени са високи 4,5 метра. Кумбалгарх има седем укрепени портала. Във форта има над 360 храма, както джайнистки, по този начин и индуистки храмове. От върха на двореца е допустимо да видите километри от планината Аравали.

Хануман Пол (или портата Хануман), е идната врата. Тя се намира на половин километър от Хала Пол . Хануман Пол е двуетажна врата с осмоъгълни бастиони. Портата получила името си от каменното изображение на Хануман (кралят на маймуните), ситуирано пред портата, донесено от Махарана Кумба.

Загадъчните руини на град на колоси в планина в Перу

Храмът на Ганеша е ситуиран отляво на Рам Пол. Този храм е издигнат от Махарана Кумха и обликът на Ганеша е закрепен в светилището. Ганеша е провидение в индийската митология. Той е наследник на  Шива  и Парвати. Стои на висока платформа, в която се влиза през стъпала от юг.

Храмът Чарбхуджа е отдаден на четириръката богиня, като този храм е навръх ската на хълма от дясната страна на храма Ганеша. Издигната е върху висока платформа и е ограден със стена с вход от изток.

Форт Кумбалгарх – Великата стена на Индия

Някои от главните атракции в крепостта включват двореца Кумба, Бадал Махал (Двореца на облаците), храма Неелкант Махадев и храма Веди. Форт Кумбалгарх е освен архитектурно знамение, само че има и огромно историческо значение. Играе значима роля в историята на Раджастан.

Днес крепостта е известна туристическа дестинация и се посещава от хиляди хора всяка година. Освен това е известно място за културни събития и фестивали, в това число годишния фестивал Кумбалгарх, който чества богатото културно завещание на Раджастан.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР