Фондове от други страни в ЕС могат да навлязат на

...
Фондове от други страни в ЕС могат да навлязат на
Коментари Харесай

Революция с пенсиите у нас! Какво ще се случи

Фондове от други страни в Европейски Съюз могат да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии у нас. " Европейски пенсии " в България ще могат да оферират и лицензираните в страната пенсионноосигурителни сдружения, които сега оферират артикули за така наречен втора пенсия и непринудено обезпечаване.

Това плануват промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които са препоръчани от държавното управление за публично разискване. С новите текстове в България се вкарва паневропейският пенсионен артикул. Той е прочут под името „ европейска пенсия “ и бе признат преди 2 години. Продуктът разрешава преместване на осигуровките и пенсиите от една страна в Европейски Съюз към друга при пренасяне на индивида.

Паневропейските пенсии ще се оферират у нас на непринуден принцип, сходно на фондовете за непринудено пенсионно обезпечаване, които и сега съществуват в българското законодателство. За европейска пенсия ще се разкриват обособени фондове, плануват измененията в Кодекса за обществено обезпечаване.

Всеки обезпечен може да има единствено една сметка за европейска пенсия. В нея обаче ще могат да се разкриват подсметки и по този начин една част от осигурителните вноски да се влагат несъмнено, а друга - за по-висока рентабилност. Подсметки ще се вършат и когато един човек сменя страната на престояване.

Договор за европейска пенсия може да подписа всеки навършил 16 години. А право на европейска пенсия се придобива при навършване на естествената възраст за пенсиониране. Ще могат обаче да се употребяват предварителни заплащания при инвалидизиране. Европейската пенсия ще се наследява при преждевременна гибел на обезпечения.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР