Фондация А`Аскеер удостоява с наградата за цялостен принос към театралното

...
Фондация А`Аскеер удостоява с наградата за цялостен принос към театралното
Коментари Харесай

Цветана Манева е носителят на "Аскеер 2022" за цялостен принос към театралното изкуство

Фондация " А`Аскеер " удостоява с премията за повсеместен принос към театралното изкуство " Аскеер 2022 " огромната българска актриса Цветана Манева, оповестяват от фондацията.

Цветана Манева назовава себе си театрална актриса, без значение от многото ѝ функции в киното и малкия екран. Тя вечно ще бъде свързвана с театъра като една от най-големите трагични актриси на България.

Не единствено тъй като животът ѝ минава в театъра още от дребна като щерка на артиста Георги Манев, само че и поради щастливата си орис на актриса, изиграла всички най-значими типичен и модерни героини, показват от фондацията.

" Цветана Манева е актриса с доста лица. През годините не се уплаши от хода на времето. Не се опита да го спре. Променя се пред своята аудитория. Цветана Манева приключва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. Тя е актриса на риска. Не се колебае да работи с режисьори, които оферират нов път в театъра като Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян, Възкресия Вихърова, Галин Стоев, Христо Христов, Панталей Панталеев, Борислав Чакринов, Маргарита Младенова, Иван Добчев и други ", прибавят от фондация " А`Аскеер ".

" Като почетен професор в Нов български университет възпита няколко генерации млади театрали, а повече от 25 години е шеф на Международния сценичен фестивал " Варненско лято ". Цветана Манева е от изключителните наличия в българския спектакъл, тъй като владее почтено страстите си. Актриса с гений и позиция. Последователна. И безапелационна. Особено, когато носи отговорност за другите. В живота е сбита за триумфите и премиите, за обичта на публиката, която я следва към този момент 50 години: " Преминах през житейски и креативен тествания. Справих се. Справям се още ", допълват от Фондация " А`Аскеер ", цитирайки думи на актрисата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР