Фондът за лечение на деца заедно с Фонда за лечение

...
Фондът за лечение на деца заедно с Фонда за лечение
Коментари Харесай

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца


Фондът за лекуване на деца дружно с Фонда за лекуване на българите зад граница ще преминат към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като там ще се сплоти потенциалът на Здравната каса с потенциала на двете комисии.

Това изясни здравният министър Кирил Ананиев пред публицисти във връзка промените, които приготвят във ведомството.

Министърът съобщи, че следва полемика по това дали да остане Обществен съвет или ще бъде образуван различен орган, който да извършва неговите функционалности.

Припомняме, че Общественият съвет към Център фонд за лекуване на деца (ЦФЛД) беше формиран за жителите да имат информация и надлежно надзор върху решенията, които се взимат от специалистите от Фонда.

Една от първите стъпки на новото управление на Фонда в лицето на Владимир Пилософ, след шумната интервенция на ДАНС против някогашния шеф на фонда Павел Александров, беше да промени методът на работа на Обществения съвет. Още тогава участници сигнализираха, че се анулират лека-полека функционалности на съвета, което съответства и с ротационна промяна на състава.

"При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лекуване на деца, няма да бъде по-малко, в противен случай, ние разчитаме на по-високо качество ", увери Кирил Ананиев.

Предвиденият запас е 14 млн. лв. и той ще бъде показан като трансфер през бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) до НЗОК.

По мотив вътрешните промени в министерството и обединяването на организации, Ананиев уточни, че се прави преструктуриране в системата на Здравното министерство.

Новата организация за медицински контрол ще сплоти активността на Изпълнителна организация медицински одит и на Агенцията по трансплантация.

"Това, което желаеме да реализираме, е да създадем по-добра организация на действие на тези две действия, които като организация са доста близки една до друга, без да нарушаваме, несъмнено, здравната част на трансплантациите и от позиция на медицинския одит ", сподели Ананиев.

В самия закон са конкретизирани активността на организацията, както и контролните функционалности в целокупност, които те ще извършват.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР