Фондът Сигурност на електроенергийната система, на който се разчита да

...
Фондът Сигурност на електроенергийната система, на който се разчита да
Коментари Харесай

Експерт за цената на тока: Има достатъчно инструменти, които да не позволят да се покачи рязко

Фондът " Сигурност на електроенергийната система ", на който се разчита да финансира прехода от контролиран към свободен пазар на ток за българските семейства, е на недостиг. В момента дефицитът в него е 1 милиарда лева, като за февруари фондът е изплатил единствено 75% от дължимите обезщетения на НЕК и производителите на ток. 

Ремина Алексиева, енергиен специалист в Центъра за проучване на демокрацията, съобщи изрично, че има задоволително принадлежности, които да бъдат употребявани, тъй че цената на тока да не се повиши внезапно.

" Вноските, в които има недостиг, са за другите типове доставчици на сила и са в съответен %. Споменати са въглеродните квоти, една от аргументите фондът да има дефицити. Управлението му е обвързвано и с ръководството на обществените финанси. Трябва да се откри от кое място идва дефицитът. Погрешно е да се фокусираме обаче единствено върху този фонд, тъй като е единствено един от детайлите за финансиране. Той беше основан, с цел да компенсира огромните търговци, а не уязвимите консуматори и да играе буфер, с цел да бъде либерализацията допустимо по-плавна. На едро имаме цена на тока, избрана от борсата, само че би трябвало да бъде продавана на крайните снабдители на контролирана цена ", изясни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР