Фондът на фондовете подписа първите си две споразумения с финансови

...
Фондът на фондовете подписа първите си две споразумения с финансови
Коментари Харесай

Фондът на фондовете подписа първите си споразумения с финансови посредници

Фондът на фондовете подписа първите си две съглашения с финансови медиатори. Договорените средства възлизат на 3,4 млн. лева, като съглашения са подписани с „ Микрофонд “ АД за 2 млн. лева и „ Разузнавателна служба на Великобритания Кредит “ АД за 1,4млн. лева Чрез финансовия инструмент (ФИ) ще бъдат подкрепени лица, които при равни други условия не биха имали достъп до финансиране. Кредитите ще бъдат ориентирани към започващи и обществени предприятия, както и към предприятия основани от хора, които са безработни повече от 6 месеца, лица с увреждания и младежи до 29 година Размерът на предоставяните заеми ще бъде от 5 000 лева до 48 895 лева, а срокът на погасяване на заемите е до 10 години с опция за 2 годишен гратисен интервал.

При подписването на договорите Светослава Георгиева, изпълнителен шеф на ФМФИБ ЕАД означи: „ Лихвеният % на микрокредитите към крайните получатели е конкурентен, тъй като средствата от ОПРЧР са с нулева рента, а частното съфинансиране предоставено от финансовите медиатори съставлява 20 или 30% от заема. В резултат се реализира лихвен %, за общата сума на заема, на равнища доста по-ниски от пазарните лихви за сходни заеми. “

Наред с ниския лихвен %, други преимущества на финансовия инструмент са по-благоприятните условия за покритие с поръчителство, реализирани посредством спортния темперамент на процедурата за избор на финансовите медиатори и дългия период на погасяване (до 10 години).

Заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова също акцентира, че главната цел е да бъдат подкрепени предприемчивите българи, които имат хрумвания, само че заради липса на опит, активи и ликвидност на предприятията, нямат достъп до кредитен запас от банките. Целта е също по този начин да бъдат подкрепени младите безработни българи, изключително в случай че са в регионите с висока степен на безработица в България, където постоянно общината е единственият шеф.

Посредниците бяха определени след провеждането на открита процедура, с цел да извършват ФИ „ Микрокредитиране със споделен риск”. Средствата са обезпечени от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси2014- 2020. Подписаните през днешния ден оперативни съглашения са първите с определени от ФМФИБ ЕАД финансови медиатори. С тях приключва стартиралата през март 2017г. процедура по Закона за публични поръчки за финансов инструмент „ Микрокредитиране със споделен риск “. През последното тримесечие на тази година, Фонд на фондовете започва още две процедури за избор на финансови медиатори, а точно за „ Фонд за ускоряване и начално финансиране “ с запас възлизащ на 100млн. лева от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) и „ Фонд за градско развиване “ с запас от над 350млн.лв. по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Средствата по стартиралите процедури се равняват на повече от половината запас, ръководен от Фонда на фондовете, който възлиза на повече от 1 млрд лв.. През идната година следва пускане на процедура за избор на финансови медиатори за още два инструмента по ОПИК, за които при започване на декември завършиха пазарните съвещания: Фонд за рисков капитал и Фонд Мецанин/Растеж
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР