Фонд на фондовете стартира състезателна процедура с договаряне за възлагане

...
Фонд на фондовете стартира състезателна процедура с договаряне за възлагане
Коментари Харесай

Фонд на фондовете в подкрепа на стартиращи и социални предприятия

Фонд на фондовете започва спортна процедура с договаряне за възлагане на социална поръчка с предмет „ Изпълнение на финансов инструмент - Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране “, финансиран със средства по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 (ОПРЧР), съфинансирана със средства от Европейския обществен фонд.

ките запаси “ 2014-2020 (ОПРЧР), съфинансирана със средства от Европейския обществен фонд. Портфейлната гаранция покрива до 80% от кредитния риск на финансовия медиатор по всеки микрокредит, включен в обезпечения портфейл. Потенциални финансови медиатори са кредитни и финансови институции, които имат право да дават финансиране под формата на заеми, заеми и/или лизинги на територията на Република България.

Фонд на фондовете ще избере финансови медиатори, които от своя страна ще дават микрокредити на възможни крайни получатели - започващи предприятия (в това число такива на лица от уязвими групи: безработни повече от 6 месеца, младежи на възраст до 29 година и лица с увреждания) и обществени предприятия.

Бюджетът на финансовия инструмент възлиза на 20 млн. лева, разпределен в осем обособени позиции. Очакваната обща сума на микрокредитите за крайни получатели е 100 млн. лева, като оптималният размер на заем, възложен на позволен краен адресат е 97 791 лева или 50 000 евро.

Изпълнението на финансовия инструмент има за цел да усъвършенства достъпа до финансиране на целевите групи крайни получатели, предоставяйки финансиране при по-благоприятни рента и/или равнище на обезпеченост по заемите.

Микрокредитите ще финансират действия, свързани с придобиване на материални и нематериални активи; работен капитал по отношение на развиване или разширение на действия на предприятието или самонаетото лице; развиване и повишение на уменията на служащи и чиновници, или на бизнесмена при положение на независима претовареност.

Продуктът ще способства за намиране на устойчиви решения, свързани с поощряване на общественото включване, понижаване на бедността, поощряване на предприемачеството и реализиране на по-висока и по-качествена претовареност. Заинтересованите финансови медиатори могат да подават заявки за присъединяване до 18.00 часа на 26 юни 2019 година

За Фонд на фондовете:

Фонд на фондовете ръководи средствата от 1.2 милиарда лв. по четири оперативни стратегии: Оперативна програма “Развитие на човешките запаси “, Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност “, Оперативна програма „ Околна среда “ и Оперативна програма „ Региони в напредък “.

Основната активност на Фонд на фондовете е структурирането и ръководството на финансови принадлежности, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, през програмния интервал 2014-2020. Финансовите принадлежности са различен метод на финансиране на безвъзмездната помощ, който придобива все по-важна роля в бюджета на Европейския съюз. Насочени към планове, които евентуално биха могли да стартират да се самоиздържат, те обезпечават капиталова поддръжка посредством заеми, гаранции или дялово присъединяване. По този метод се оказва поддръжка на бизнеса и обществените институции за икономическо развиване. Финансовите принадлежности дават опция за възвръщане (рециклиране) на средствата, които могат да бъдат употребявани наново.

Фонд на фондовете избира финансови медиатори – банки, фондове, кредитни и други финансови институции. От своя страна определените финансови мениджъри активизират спомагателен частен капитал и доста усилват обществения запас, който посредством тях доближава до крайните получатели.

Всички средства, планувани по посочените нагоре оперативни стратегии за финансовите принадлежности, са обединени в общ Фонд на фондовете, като ФМФИБ ЕАД е сдружението, коeто го ръководи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР