Фокусирахме вниманието си върху създаване на служебно правителство, но основната

...
Фокусирахме вниманието си върху създаване на служебно правителство, но основната
Коментари Харесай

Експерт: Най-важното е да се свикат парламентарни избори

Фокусирахме вниманието си върху основаване на служебно държавно управление, само че главната цел са изборите. Президентът постъпи държавнически – да образува служебно държавно управление и да се насрочат парламентарни избори. Това съобщи Орлин Колев, доктор по Конституционно право от СУ " Св. Климент Охридски " в NOVA.

Той повтори, че най-важното е да се свикат парламентарни избори, с цел да се излезе от невъзможността на Народното събрание да излъчи постоянно държавно управление. " Нуждаем се от два указа – за сформиране на длъжностен кабинет и за насрочване на предварителните избори ", изясни Колев.

Евентуален отказ на някой от претендентите за длъжностен министър може да се прави до издаване на указа на президента, сподели Орлин Колев.

След представянето на персоналния състав и структурата на служебния кабинет главната тежест се трансферира върху претендента за длъжностен министър председател, изясни юристът.

" По време на ръководството на служебния кабинет не би следвало президентът Румен Радев да въздейства върху служебния кабинет. Нито по Конституция, нито следва да го направи, поради разделянето на управляващите. Президентът постоянно може да се обърне към служебния министър председател да поправя държанието си в една или друга област или да поправя държанието на някой от министрите ", сподели Колев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР