Фокусът на Запада се променя - от подкрепа на целта

...
Фокусът на Запада се променя - от подкрепа на целта
Коментари Харесай

САЩ тихо променят стратегията си в Украйна

Фокусът на Запада се трансформира - от поддръжка на задачата на Украйна за цялостна победа над Русия към възстановяване на нейната позиция в възможни договаряния за преустановяване на войната. В същото време администрацията на американския президент Джо Байдън работи за бързото възкръсване на отбранителната промишленост на Украйна, с цел да достави нужното оръжие, което Конгресът на Съединени американски щати се бави да обезпечи.

Тъй като американската и европейската помощ за Украйна към този момент са съществено застрашени, Белият дом и европейските публични лица тихомълком се пренасочват към усилване на позицията на Украйна в възможни мирни договаряния. Това настояват пред Politico чиновник на администрацията на Байдън и европейски посланик, основан във Вашингтон. Такива договаряния евентуално ще значат подчинение на части от Украйна на Русия.
Официално смяна няма, само че...
Белият дом и Пентагонът обществено упорстват, че няма публична смяна в политиката на администрацията - че към момента поддържат задачата на Украйна да изтласка съветските военни от страната. Но дружно със самите украинци американски и европейски публични лица в този момент разискват пренасочването на силите на Киев от най-вече несполучливата контраатака на украинския президент Володимир Зеленски към по-силна отбранителна позиция против съветските сили на изток, настояват пред изданието служителят от администрацията и европейският посланик. Тази позиция е била доказана и от върховен чиновник на Белия дом. Тези старания включват и усилване на системите за противовъздушна защита и създаване на укрепления, противотанкови трудности и изкопи по северната граница на Украйна с Беларус, споделят тези чиновници.

Реклама
Освен това администрацията на Байдън се концентрира върху бързото възкръсване на отбранителната промишленост на Украйна, с цел да достави нужното оръжие, което Конгресът на Съединени американски щати се бави да обезпечи.

Служител на администрацията съобщи пред Politico в края на предходната година, че тази стратегическа смяна в защитата има за цел да укрепи позицията на Украйна при възможни бъдещи договаряния. " Това беше нашата доктрина по случая от самото начало - единственият метод тази война да завърши в последна сметка е посредством договаряния ", споделя служителят от Белия дом, който не е поискал името му да бъде представено, защото не е акредитиран да приказва публично. " Искаме Украйна да има допустимо най-силната ръка, когато това се случи. "

Той обаче акцентира, че към момента не са планувани никакви договаряния и украинските сили към момента са в нахлуване тук-там от фронтовата линия. " Искаме те да бъдат в по-силна позиция, с цел да задържат територията си. Не става дума за това, че ги разубеждаваме да стартират нова атака ", прибавя източникът.

Докато оказва помощ на Украйна да премине към по-отбранителна позиция, администрацията на Байдън не може да наподобява в очите на обществото, че предава преимуществото на Путин, откакто от началото на войната през февруари 2022 година упорства, че напълно стои зад обещанието към Зеленски за победа над Москва.
Реклама
" Тези полемики [за мирните преговори] стартират, само че [администрацията] не може да отстъпи обществено поради политическия риск " за Байдън, споделя чиновник на Конгреса, който е осведомен с мисленето на администрацията и на който е обещана анонимност, с цел да приказва свободно.

В изявление на 21 декември Джон Кърби, началник на отдела за стратегически връзки в Съвета за национална сигурност, съобщи, че откакто Вашингтон " наближава края на опциите ни " да предоставим военна помощ на украинците, защото републиканците са блокирали настояването на Байдън за още към 60 милиарда $ помощ, администрацията на Байдън е " мощно фокусирана върху това да им помогне в нахлуване и защита ".

" Водим безусловно ежедневни диалози с украинците за бойното поле, за това какви са техните потребности и планове ", сподели Кърби. Но добави: " Няма да телеграфирам на руснаците каква е украинската тактика през идващите месеци. "

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР