focus-news.net/Омбудсманът Мая Манолова и екипът й представиха на пресконференция проект

...
focus-news.net/Омбудсманът Мая Манолова и екипът й представиха на пресконференция проект
Коментари Харесай

Мая Манолова представи проектопромени в ГПК за по-добра защита на длъжниците

focus-news.net/

Омбудсманът Мая Манолова и екипът й показаха на конференция план за промени в Гражданския процесуалния кодекс, в частта изпълнително произвеждане, които да обезпечат по-добра отбрана на длъжниците в заповедното произвеждане. По време на конференцията омбудсманът предложи четири нива на отбрана с несъгласие от длъжника против неравноправните клаузи и свръхрпавомощията на банките.

Част от измененията са свързани с обезпечаването на опция на съдилищата служебно да наблюдават за неравноправни търговски клаузи.

Манолова упорства и за опция на длъжника да спре насилственото осъществяване, когато има неравноправни търговски клаузи или в случаите, в които счита, че дългът е неточен или пък не дължи, във всички тези случаи на несъгласие. Омбудсманът и екипът й оферират изключение да има само и единствено за страната и общините в техните взаимоотношения с жителите, както и в случаите, в които става въпрос за отговорности на шеф към неговите служащи.

Сред предложенията за промени, които се отнасят до член 415 е обвързвана хипотезата, когато длъжникът не е открит и е свикан посредством залепване на записка (съобщение). Манолова предлага да се отстрани презумпцията, че невъзможността длъжникът да бъде открит, автоматизирано води до исков развой, и се дава опция на длъжника да реагира, откакто научи, че против него се води заповедно произвеждане.

Манолова напомни, че против България от страна на Европейската комисия има наказателна процедура поради противоречие с правото на Европейския съюз. А през януари тази година Европейска комисия даде на страната ни двумесечен период за справяне с казуса.

Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов съобщи своята поддръжка за внасянето на промени в законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Той означи, че към сегашния миг се приказва за приложение с съответно написани планове на правни правила и точно за това той насочи покана към омбудсманът Мая Манолова и нейния екип за среща в сряда, на която да показват в Комисията по правни въпроси в Народното събрание този законопроект.

Константин Кунчев, арбитър в Софийския областен съд уточни, че Европейската комисия и съдът на Европейски Съюз дава наложителни инструкции за българския съд, с голям брой решения в други страни членки на Европейски Съюз и се е произнесъл, че договорът сред потребителят и банкови и други финансови институции, първо би трябвало да дава отговор на избрани условия. По думите му законопроектът на омбудсмана Мая Манолова дава опция на съда да отбрани потребителите на банкови и небанкови финансови услуги.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Ко
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР