Флорентин Петре има два периода в ЦСКА (2006-2008 и пролетта

...
Флорентин Петре има два периода в ЦСКА (2006-2008 и пролетта
Коментари Харесай

Флорентин Петре: Искам да стана треньор на ЦСКА, най-големият коз на Клуж е Дан Петреску

Флорентин Петре има два интервала в ЦСКА (2006-2008 и пролетта на 2010-а), като в тях записа 69 мача и 23 гола. Бившето крило приказва пред " Тема спорт ". Той показа мнението си за идния другия четвъртък мач ЦСКА - ЧФР Клуж, за треньорските си упоритости и за спомените от " Армията ".

Флорентин, здравей и поздрави от България. Как си, по какъв начин върви треньорството?

- Добре съм, благодаря. От четири години към този момент съм старши треньор, работех във втора дивизия, а в този момент съм в трета - отпред на Дачия Унирея Браила, един доста добър клуб с забавна история. Когато завърших с футбола, записах школа за треньори. Имам А лиценз, другата година желая да взема Про. Като треньор е по-добре да започнеш изпод, тъй като там се учат най-добре нещата. 4 години съм бил помощник-треньор - и на Динамо Букурещ, и на ФК Брашов. Сега към този момент самичък би трябвало да се изкача по стълбицата, да изучавам още. И желая един ден да дойда в България, да съм треньор на ЦСКА.

Страхотна цел за бъдещето. В Браила в този момент играе и 23-годишният ти наследник Патрик, по какъв начин се развива той?

- Сега играе доста добре, в отлична форма е. Не знам какъв брой още ще го задържа при мен, тъй като 100 % някой тим от първа дивизия ще го вземе.

Спомена към този момент ЦСКА - десетина дни преди мача против ЧФР Клуж какви са упованията ти за дуела от ЛЕ?

- ЧФР е най-хубавият тим в Румъния. Три години подред печелят купата, надвиват над конкуренцията. Имат постоянна организация, добър треньор, доста пари. В един огромен клуб, в случай че всичко върви обикновено от горе на долу, няма по какъв начин да не се реализират резултати. ЧФР Клуж има положителни футболисти, заплащат заплатите на датата, няма забавяния и проблеми с парите. Играят супер. Имат добър мениджмънт - взимат мощни чужденци и вършат прехвърляния и на положителни румънски футболисти. Плащат съществени пари за млади локални момчета. Целта им е след 3-4 години отново да имат добър състав.
 Нужен е повече баланс в селекцията на ЦСКА
Нужен е повече баланс в селекцията на ЦСКА

Стамен Белчев има ограничаване в отбрана

А ЦСКА успяваш ли да гледаш?

- Следя резултатите по-скоро - виждам, че печелят 2-3 мача, след това един-два не съумяват. Не се поддържа устойчиво равнище. В евротурнирите се показват ужасно. В последните 20 минути против Базел играха мощно, с въодушевление. В шампионата имат малко проблеми, само че знаем, че в Европа са огромните пари и приходите там могат да образуват бюджета на клуба.

Кой е любимец в мача ЦСКА - Клуж?

- За мен съотношението е 60% за ЧФР и 40% за ЦСКА.

А кои са най-силните страни на ЧФР Клуж?

- Колективът им е мощен съгласно мен. А най-силната им страна е треньорът Дан Петреску. Той е доста класен експерт, приготвя отбора на високо равнище. На мен ЧФР ми харесва като тим и в случай че покажат най-хубавата си игра, то възможностите на ЦСКА за триумф ще са дребни. Като футболисти - Паун е доста добър, Деак е част и от националния отбор, Камора също е титуляр на Румъния. Целият състав е в добра форма в този момент.
 От ЦСКА пред ТОПСПОРТ: Ако някой работи против ползите на клуба, ще си понесе съответното наказване
От ЦСКА пред ТОПСПОРТ: Ако някой работи против ползите на клуба, ще си понесе съответното наказване

Има ли скандал с Тонислав Йорданов?

Как одобряват в Румъния групата на Клуж с Рома, Йънг Бойс и ЦСКА?

- Доста добре. Тук най-вече се приказва, че останахме единствено с един тим в евротурнирите, който да ни показва пред Европа. При вас е малко по-добре, тъй като сте с два отбора - Лудогорец и ЦСКА. А е значимо да се натрупат точки за бъдещето, за коефициента на страната. Йънг Бойс е добър тим, за Рома въобще не приказваме, тъй като познаваме силата на италианците. Те имат максимален късмет да завоюват групата, другите три тима ще се борят за второто място. Всички имат късмет. Трудно ми е да кажа какво ще е класирането, тъй като ЧФР победи огромни тимове, ЦСКА пък би Базел в този момент.

Кой от играчите на ЦСКА ти прави усещане и се откроява?

- Харесва ми тимът като цяло. Целият състав работи за реализиране на задачата. Един футболист е огромен, когато целият отбор прави положителни мачове и печели. Побеждава целият тим, а не един състезател. За ЦСКА е значимо да реализира положителни резултати. Когато имаш резултатите, всичко ти излиза. Лудогорец по какъв начин играят постоянно в груповата фаза на евротурнирите и в този момент имат доста пари. С пари можеш да допълниш и състава със мощни футболисти. Трябва да има самообладание, да се остави треньорът да работи година-две, да се резервира групата, тогава може да дойдат резултатите. Ако на всеки шест месеца идват по 10 нови, няма по какъв начин да стане.

Минават 12 години от последната купа на ЦСКА, от която и ти беше част. Чуваш ли се със съотборниците си от оня тим?

- Да, с Вальо Илиев държим връзка, тъй като той игра дълго тук, в Румъния. С Велизар Димитров се чуваме, с Тунчев си говорихме преди няколко дни. Приятел съм с всички. След 2008-а в действителност ЦСКА остана единствено с две купи на страната и Суперкупата завоюваха един път. Но 12 години в действителност е доста дълъг интервал за огромен клуб като ЦСКА да не завоюва купата. Не е добре. И при нас в Динамо Букурещ е по този начин, Стяуа понякога става първенец. Но когато имаш богата история, най-много 3 години би трябвало да е паузата без купа. Когато минават 10 години и повече, към този момент е огромен проблем. Виждам, че алените почитатели са все по този начин страхотни - поддържат отбора всеки мач. Идват на стадиона и в положително, и в неприятно, което е най-важното - да обичат клуба си. И шефовете би трябвало да създадат всичко по силите си, с цел да стане тимът първенец. Влизането в групите на ЛЕ е прекрасен триумф, стъпка към връщането на престижа на ЦСКА.

По тематиката национални тимове - нашите страни няма да играят плейоф между тях за Евро 2020, за какво се провалиха съгласно теб?

- Да. И България, и Румъния ще си останат у дома. Не гледах мача на България, а на Румъния. Но нашият народен отбор към момента не е подготвен за огромен конгрес. Исландия изигра супермач, отлична организация, в отбранителен проект бяха съвършено подредени. България загуби с 1:3, само че Унгария през тези 3-4 години реорганизира съществено футбола си, наливат се пари в школи. Дори тук в Румъния имаме два тима, за които от унгарска страна се отпускат финанси, с цел да се развиват школите им. А това е най-важното, с цел да се вадят качествени футболисти и след това да приказваме за огромен футбол. Знаете, че Букурещ ще одобри три мача от Евро 2020 и не е добре, че отпаднахме, а ще играят други тимове. Но нямаме задоволително класа към този момент.
 Ще има ли почитатели на конфликта Рома - ЦСКА?
Ще има ли почитатели на конфликта Рома - ЦСКА?

Българският гранд гостува на италианския на 29-ти октомври

В края, остава ли ти време и за заниманието ти - автомобилизма?

- Добри мемоари имам от автомобилния спорт. Шампион съм на България на писта (б.р. - затворен маршрут). Румен Дунев и други водачи са ми другари. Когато имам време, вървя да виждам. Но в този момент съм треньор, практикувам тима. Когато желая, взимам колата и карам по малко. Когато не ми се приказва за футбол, приказвам за рали. Това ми е най-голямото занимание въпреки всичко. Но и там трябват доста пари. Затова в този момент работя, с цел да мога някой ден отново да съм зад кормилото (смее се).

И за край едно благопожелание към почитателите на ЦСКА?

- Много се веселя, когато виждам мачове на ЦСКА, каква организация вършат за огромните срещи. Следя в интернет, във Facebook мои другари. За да са щастливи последователите на подобен огромен клуб, би трябвало да има резултати - победи в шампионата, присъединяване в групите в Европа и да не престават още по-напред. Много поздрави на всички почитатели на ЦСКА, поисквам им всичко най-хубаво и да вървят на стадиона всеки мач. Искам ЦСКА още веднъж да е на върха.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР