Физици теоретици от САЩ и Япония предложиха ново обяснение на

...
Физици теоретици от САЩ и Япония предложиха ново обяснение на
Коментари Харесай

Обясниха разминаването на масите на частиците във Вселената

Физици теоретици от Съединени американски щати и Япония предложиха ново пояснение на казуса за електрослабата подчиненост във физиката на обикновените частици.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. Physical Review Letters, а в резюме за тях оповестява физикът Майкъл Дайн от Калифорнийския университет в Санта Крус в своята колонка в изданието Physics.

В своята работа физиците са предложили модел, в който, дружно с полето на Хигс от Стандартния модел, участва ново поле, аналогично на аксионното.

Свързаната с последното поле хипотетична парченце разрешава да се реши мощния СР проблем в квантовата хромодинамика – отсъствието в опита на нарушаване на инвариантността в уравненията от теорията при едновременни огледални отблясъци и подмяна на частиците с античастици, когато теоретично такова нарушаване е допустимо.

Масата на Хигс бозона в модела на учените зависи от величината на аксионоподобното поле. Веднага след Големия гърмеж неговата стойност е била огромна, само че Вселената последователно е еволюирала до следените през днешния ден параметри.

Моделът на учените е съчетаем с инфлационната доктрина (според която Вселената след Големия гърмеж се е намирала в етап на експоненциално разширение), а еволюцията на новото поле стопира, когато масите на електрослабите бозони одобряват актуалните стойности (след това аксионоподобното поле стартира да осцилира).

Проблемът с йерархията на масите е обвързван с огромния раздор сред пробно следените маси на обикновените частици и мащабите на силата в ранната Вселена. По-конкретно масата на най-тежката парченце от Стандартния модел е равна на 173,1 гигаелектронволта, до момента в който Планковата маса (която е горен лимит за масите на частиците и присъщите мащаби за теорията на струните) е равна на 2,43×10 18 гигаелектронволта.

В своята работа създателите са се пробвали да обяснят не цялата следена подчиненост на масите, а единствено електрослабата. В този случай енергийният мащаб е еднакъв на към 246 гигаелектронволта (на тази стойност подхожда вакуумното очакване на Хигсовото поле).

Днес съществуват три пояснения на подобен раздор. Първото е обвързвано със съществуването на други (още неоткрити експериментално) частици. За тяхната роля претендират в частност суперсиметричните частици и тъмната материя.

Второто пояснение не допуска въвеждането на нови частици и се свежда до по този начин наречения антропен принцип – Вселената е такава, каквато е, със заложения набор от описващи нейната природа параметри, защото другояче не би съществувал човек, задаващ такива въпроси (по-конкретно за йерархията на масите).

Третото пояснение се свежда до съществуването на Мегавселена.

Lenta.ru

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР