Физици създадоха изключително необичайна виртуална частица – така наречения фермион

...
Физици създадоха изключително необичайна виртуална частица – така наречения фермион
Коментари Харесай

Създадоха частица, която се държи като материя и антиматерия

Физици сътвориха извънредно необикновена виртуална парченце – по този начин наречения фермион на Вайл – която се държи в кристали по едно и също време като материя и антиматерия.

Това отваря пътя за основаване на свръхбързи и съвсем не греещи компютри, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Science.

„ Тези частици безусловно имат вградена GPS система, която им разрешава да се движат, без да се сблъскват между тях и с други поданици на микроскопичния свят. Те се движат единствено в една посока, защото са „ завъртени “ наляво или надясно, и в никакъв случай не стопират. Може да се нарекат доста бързи електрони, които се държат като лъч светлина от фенерче и които може да се употребяват за основаването на квантови компютри “, споделя Захид Хасан (Zahid Hasan) от Принстънския университет (САЩ).

През 1929 година немският математик Херман Вайл изучил уравненията, изведени от Пол Дирак за разказване на придвижването и държанието на електрона, позитрона и други поданици на микроскопичния свят, които се държат по едно и също време като вълна и парченце.

Вайл разкрил, че тези формули позволяват съществуването на извънредно екзотични частици, които не имат маса и се движат със скоростта на светлината по особени закони, несъвместими с физиката от това време. След като физиците почнали съществено да възприемат изчисленията на Вайл, дълго време считали, че сходни частици са неутриното, които преди опитите в края на предишния век се считали за безмасови.

Днес, както изяснява Хасан, този проблем изплувал още веднъж и учените още веднъж почнали да търсят неуловимата парченце, която нарекли фермион на Вайл. Екипът на Хасан съумял да открие сходна парченце в по този начин наречените фотонни кристали, направени от две субстанции – талий и арсен.

Фотонният кристал съставлява мозайка от голям брой наночастици с разнообразни оптични свойства. Такава структура го трансформира в среда с изборна оптична проводимост – светлинните талази с избрана дължина се популяризират свободно в него, до момента в който другите се отразяват. Физиците употребяват такива кристали за „ депозиране “ на обособени фотони, усилването и превръщането на светлината в други типове електромагнитно излъчване.

Хасан и сътрудниците му основали подобен фотонен кристал, в който, при облъчване с ултравиолетови лъчи и мек рентген непринудено пораждат виртуални фермиони на Вайл, представляващи група от няколко електрона, свързани между тях.

Едно от необикновените свойства на тези обекти – с изключение на тяхната „ безконфликтност “ и извънредно високите скорости на придвижване – е това, че противоположно заредените фермиони на Вайл не се притеглят наложително един към различен и могат относително свободно да се движат в покрайнините на околните частици с противоположен заряд (в дадения случай фермионите на Вайл ще съставляват аналози на хипотетични магнитни монополи и антимонополи).

Успоредно с откритието на Хасан друга група учени от MIT и университета на провинция Чжецян (Китай) основали различен вид фотонен кристал, в който също зародили същите квазичастици.

По думите им фермионите на Вайл и пораждащите ги фотонни кристали може да се употребяват за основаването на тримерен аналог на графена, „ Нобелов “ въглерод, чиято поява ще направи гражданска война в региона на компютърната техника.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР