Физици от Русия и редица други страни създадоха гъвкав материал,

...
Физици от Русия и редица други страни създадоха гъвкав материал,
Коментари Харесай

Създадоха синтетичен аналог на кожата на хамелеона

Физици от Русия и редица други страни сътвориха еластичен материал , кадърен да трансформира цвета си , като кожата на хамелеона, употребявайки полимерни материали от ново потомство.
Рецептата за неговото произвеждане е оповестена в списание Science.

Кожата на хамелеоните от дълго време е в областта на интереса на физици и други учени . Едва неотдавна те открили, че маскировката на тези влечуги е издигната въз основата на " високи технологии ", фотонни нанокристали с оптически свойства , които животното може свободно да управлява. Хамелеонът просто разтяга кожата си , увеличавайки дистанцията сред кристалите и карайки светлината по друг метод да взаимодейства с тях.

През последните години учените съумяха да основат няколко материала , които се държат по сходен метод . Всички те обаче имаха един общ минус: не бяха гъвкави като кожата на хамелеона, и не можеха да се разтягат или да се свиват.
 
 Thinkstock/Getty Images

Руските учени и техните задгранични сътрудници съумяха да решат този проблем посредством основаване на специфичен полимерен материал , който не губи свойствата си при разпъване и се държи съвсем като естествена кожа . В основата му са така наречен еластомери - специфичен вид полимери, към които се отнася елементарният каучук.

Те се състоят от набор от успоредни влакна от материя, тясно свързани една с друга, само че без да са съединени посредством здрави връзки. Поради това те елементарно се разтягат и се свиват, след което се връщат в предходната форма, когато източникът на дисторция изчезне.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР