Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може

...
Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може
Коментари Харесай

Изведоха формула за идеалната домашна пица

Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, заяви в. " Дейли мейл ".

Тайната е в температурата и продължителността на печенето. В електрическа фурна температурата би трябвало да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.

За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета " Тор Вергата " в Рим са посетили доста италиански пицарии и са разговаряли с майсторите.

Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и открили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се обезпечава от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.

В пещта дървата горят в единия й край, топлината минава по извитите стени и дъното и по този начин пицата се изпича отмерено. Температурата в пещите доближава до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я понижили и са нараснали продължителността на печенето.

За проучването си физиците са употребявали пица Маргарита.

Пица Маргарита

Необходими артикули:

за тестото:

450 г брашно
7 г суха квас
1 ч. л. сол
2 с. л. зехтин
250 мл хладка вода

за соса:

360 г белени домати
2 скилидки чесън
1 ч. л. захар
4-5 с. л. настърган пармезан
сол и черен пипер на усет

за топинга:

600 г сирене „ Моцарела “
1 връзка свеж босилек

Начин на подготвяне:

Смесете съставките за тестото и ги замесете. Сипете малко зехтин на дъното на купа, поставете омесеното тесто вътре и го намажете със зехтина от горната страна, с цел да не изсъхне. Оставете го за час на топло, покрито с забрадка, с цел да втаса. От това тесто и съставките можете да извършите 3 пици.
Разделете готовото тесто на три елементи. Премесете ги още веднъж, като извършите три топки. Покрийте ги с забрадка и ги оставете да втасат наново.

Счукайте скилидките чесън. Изсипете ги в купа и прибавете доматите. Пасирайте продуктите. Добавете настъргания пармезан, захарта, сол и черен пипер на усет и разбъркайте всичко.

Вземете една от топките и я разточете фино в кръгла форма с диаметър към 25 см. Поръсете с царевично брашно лопатката за пици и върху нея поставете разточеното тесто. Запрашването се прави, с цел да можете след това елементарно да приплъзнете пицата върху плочата за печене.

Гребнете с черпак от доматената примес и с кръгови придвижвания нанесете пласт върху тестото. Краищата на тестото ги оставете без покритие. Натрошете върху него моцарелата и поръсете от горната страна с накъсани листа от босилек.

Поставете върху плоча в загрята на 250 градуса фурна и печете към 7-10 минути до подготвеност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР