Физическо лице у нас може да зареди в гаража електромобила

...
Физическо лице у нас може да зареди в гаража електромобила
Коментари Харесай

Колко струва да караш електромобил у нас? Цената ще ви изненада

Физическо лице у нас може да зареди в гаража електрическия автомобил си за 2-2,50 лв.. За едно зареждане за тази сума може да се изминат най-малко 100 километра, разкри пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на Индустриален клъстер " Електромобили " (ИКЕМ) Илия Левков. " Независимо от високите цени на тока, зареждането ще излезе най-много 2 лв. и 50 стотинки ", акцентира той. В страната има към 600 зарядни станции за електрически автомобили.

Проблемът с по-малкия пробег към този момент е решен от някои компании, разяснява още ръководителят на УС на ИКЕМ. Левков даде за образец, че " Фолксваген " (Volkswagen) към този момент предлага електрически автомобили, които могат да изминат най-малко 400 километра разстояние единствено с едно зареждане. " Хюндай Кона " (Hyundai Kona) пък може да измине 460 километра с едно зареждане. " Мерцедес-Бенц " (Mercedes-Benz) също имат електрически автомобили, които могат да изминат по-голямо разстояние единствено с едно зареждане.

" Има опция, само че при всички положения човек би трябвало да дозареди ", изясни Илия Левков в отговор на въпрос дали ще може единствено с едно зареждане електрическият автомобил да измине дистанцията от София до Бургас единствено с едно зареждане. Той посочи, че зареждането на бързозарядна станция лишава от 30 минути до 1 час, само че единствено за дозареждане. На автомагистрала " Тракия " има няколко бързозарядни станции. " Докато пиете едно кафе, колата ще е заредена ", добави Левков. Освен това тези бързозарядни станции са безвъзмездни.

На въпрос какво би трябвало да се направи, с цел да станат електрическите автомобили по-евтини, ръководителят на УС на ИКЕМ отговори, че автомобилът не би трябвало да бъде персонална благосъстоятелност, а да бъде услуга. " Тогава изобщо няма какво да приказваме за цената. Когато човек заплаща електрическият автомобил да се реалокира от точка А до точка Б и дава, примерно, 5 лв. за това, както е таксито, за каква цена приказваме ", разяснява Левков.

Председателят на УС на ИКЕМ смята, че не би трябвало да се чака единствено на държавна помощ и подпомагане от държавните институции за развиването на бранша на електрическите автомобили. Според Левков бизнесът към този момент прави това, което би трябвало. Той даде за образец, че споделените електрически автомобили на " Спарк " (Spark) са работещ модел. " Това е моделът на бъдещето ", добави той.

Проверка в уеб страницата на " Спарк " сподели, че единствено в София има 223 точки за зареждане на електрически автомобили. Станциите за зареждане на " Елдрайв " (Eldrive) са безвъзмездни за всички консуматори на " Спарк ", които имат опция да презаредят електрическия си автомобил за няколко часа. Станциите са стратегически ситуирани към София и Пловдив, наоколо до бизнес офиси, хотели и търговски центрове. Всяка от зарядните станции има най-малко две точки на зареждане, с цел да обезпечи непрестанно разположение и достъп за електрически коли " Спарк ". Най-близката зарядна станция може да се откри посредством мобилното приложение от телефона. Към всички зарядни станции на територията на София и Пловдив има непрестанно закрепени кабели за зареждане. Трябва единствено да се извади куплунга на зареждане на кабела от държача на стената и да се включи към входа за зареждане на автомобила. Активирането на процеса на зареждане става посредством потребление на " Елдрайв " картата, която се намира в документите на колата. За преустановяване на зареждането би трябвало да се сложи още веднъж картата " Елдрайв " на четеца върху станцията, да се освободи куплунга на кабела от автомобила и да се сложи на държача до станцията.

Илия Левков не поучава хората да си купуват електрически автомобили, а да се употребяват такива чартърен. Те може да се употребяват доста бързо и елементарно посредством мобилно приложение от телефона. Ако въпреки всичко човек желае да си смени бензиновия или дизеловия автомобил с електрически, би трябвало да се употребява колкото се може по-дълъг наем или действен лизинг, предлага той. Според ръководителя на УС на ИКЕМ няма смисъл да се има персонално електрически автомобил, откакто може да се наема към този момент доста бързо и елементарно. Все отново, в случай че човек ръководи всеки ден електрически автомобил, той ще " избие " цената си още на петата година. " На петата година естественият мотор ще ви докара разноски за още един автомобил, до момента в който електрическия ще изкара за още един автомобил ", съобщи Левков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР