Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират

...
Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират
Коментари Харесай

До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си за 5 години напред

Физическите лица, регистрирани като аграрни стопани, имат право да избират реда за облагането на приходите от активността им през 2022 година, припомнят от Национална организация за приходите /НАП/.

Правото на избор се упражнява с подаване на декларация по член 29а, алинея 4 от ЗДДФЛ в период до 31 декември на миналата година. Изборът е годен за 5-те поредни данъчни години и не е належащо той да се удостоверява годишно с подаване на нова декларация. При облагане по реда, очакван за едноличните търговци, записаните като аграрни стопани физически лица  не могат да употребяват правото за преотстъпване на налога върху годишната данъчна основа, който е очакван в член 48, алинея 6 от ЗДДФЛ.

Новорегистрираните през 2021 година аграрни производители могат да изберат за същата година да се таксуват с налог върху годишната данъчна основа по реда, очакван за едноличните търговци /чл. 28 от ЗДДФЛ/, като изборът се заявява в годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2021 година В случай че желаят да продължат с този ред на облагане през 2022 година и идващите четири години, е належащо да подадат декларация по член 29а, алинея 4 от ЗДДФЛ в период до 31 декември 2021 г.  Образецът на декларацията за избор на реда за облагането на приходите на земеделските стопани може да бъде открит на уеб страницата на приходната организация www.nra.bg, рубриката " Формуляри “. Декларацията се подава персонално от земеделския собственик или негов акредитиран представител в офиса на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде по електронен път, посредством портала за електронни услуги на приходната организация или по пощата.                   

Повече информация за избор на реда за облагането на приходите, попълване на декларацията и за заплащане на дължимите налози, земеделските стопани могат да получат на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700 /на цена, съгласно цената на съответния оператор/.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР