Физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, ще могат

...
Физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, ще могат
Коментари Харесай

И физически лица ще могат да събират дългове, но с лиценз от Българската народна банка

Физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, ще могат да ни купуват от кредитните институции необслужваните заеми. Това планува план на Закона за лицата, обслужващи заеми, и купувачите на заеми, оповестен за публично разискване на уеб страницата на Министерството на финансите. Неговата цел е да насърчи развиването на вторичния пазар на необслужвани заеми при съблюдаване правата на кредитополучателите.

Самото събиране на необслужваните заеми ще става от лицензирани компании, посочени в плана като лица, обслужващи заеми. Сега колекторските компании, които се занимават с тази активност, нямат потребност от лиценз. След приемане на закона те ще би трябвало да се лицензират от Българска народна банка. За първата година това ще им коства към 35 000 лв., излиза наяве от претекстовете към законопроекта. Купувачите на заеми подписват контракт с колекторски компании, които от своя страна ще събират вземанията. Ако купувачите желаят сами да правят тази активност, ще им би трябвало лиценз от Българска народна банка. В контракта за обслужване на вземанията би трябвало да попада специфична уговорка за заслужено и етично отнасяне на кредитополучателите.

В проектозакона попадат специфични текстове, които подсигуряват правата на кредитополучателите. Така да вземем за пример купувачът на заеми или колекторската компания би трябвало да третират заслужено кредитополучателите, зачитайки техните права и ползи и би трябвало да им дават ясна, разбираема и правилна информация. Длъжни са да зачитат неприкосновеността на персоналния живот на кредитополучателите и да ползват правила за етично държание и връзка с тях.

Забранява се използването на нападателно търговски практики по смисъла на Закона за отбрана на потребителите. Могат да реализират връзка с кредитополучателите само по телефона или да пишат писма или имейли, адресирани персонално до длъжника. Ако тези условия не се съблюдават, купувачите на заеми ги грози санкция от 5 до 20 хиляди лева, в случай че са физически лица, или глоба от 20 до 50 хиляди лева, в случай че са юридически.

Лихвата, които ще ни начисляват купувачите на заеми и колекторските компании за времето на веселба, не може да надвишава законната, която е Основният лихвен %, обявяван от Българска народна банка, плюс 10%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР