Физическата церемония за връчване на Нобеловите награди за наука и

...
Физическата церемония за връчване на Нобеловите награди за наука и
Коментари Харесай

Отмениха връчването на Нобеловите награди за наука и литература в Стокхолм

Физическата гала за връчване на Нобеловите награди за просвета и литература в Стокхолм на 10 декември беше анулирана за първи път от 1944 година поради епидемията от COVID-19, оповестиха международните осведомителни организации.

" Идеята е медалите и дипломите да бъдат връчени на лауреатите в стеснен кръг в страните им, евентуално благодарение на посолствата и университетите ", споделиха от Нобеловата фондация.

Наградите, които по традиция се афишират при започване на октомври, се връчват тържествено на 10 декември, когато е умрял създателят им Алфред Нобел. В Стокхолм е церемонията за медицина или физиология, химия, физика, литература и стопанска система, съобщи Българска телеграфна агенция.

Церемонията за Нобеловата премия за мир в Осло също беше анулирана.

Предвидена е цифрова гала в Стокхолм, само че без лауреатите, които ще получат премиите си отдалечено. Имената им ще бъдат оповестени на плануваните дати от 5 до 12 октомври.

През Втората международна война не са присъдени доста Нобелови награди. За 1944 година те са връчени през 1945 година През 1940 година, 1941 година и 1942 година няма нито наградени, нито гала.

В Осло на 10 декември е планувана дребна гала за връчване на премията за мир, само че не в кметството, а в университета и лауреатът едва ли ще участва. Възможно е тя да е виртуална. Банкетът в негова чест е анулиран.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР