Физическата дееспособност на учениците от I до XII клас по

...
Физическата дееспособност на учениците от I до XII клас по
Коментари Харесай

Тестове ще мерят физическите умения на учениците

Физическата правоспособност на учениците от I до XII клас по образователния предмет “Физическо образование и спорт” ще може да се прави оценка по модерна система, която включва проби, нормативи, оценъчна канара, методика за премерване и оценяване на физическите качества и електронни таблици за автоматизирано пресмятане на оценките по обособените проби и на общата оценка. Това оповестиха от министерството на образованието

Системата е създадена от Националната спортна академия „ Васил Левски “ след извършено проучване измежду 9050 възпитаници на възраст от 6 до 18 години в 27 междинни учебни заведения в 22 града, препоръчани от Център за оценяване в предучилищното и учебното обучение и със подпомагане на учители, шефове и специалисти в системата на учебното обучение.

За оценка на главните физически качества учениците ще извършват 5 контролни извършения (тестове) – за експедитивност, взривна мощ на долните крака и на горните крака и торса, устойчивост и сръчност. Тестовете са: тичане на 30 м, скок на дължина от място, мятане на плътна топка с две ръце над глава, тичане на 200 м и тест за сръчност.

Системата за оценката на резултатите от обособените проби е направена според от пола и възрастта на учениците. Отчитат се навършените години към датата на осъществяване на тестванията при започване на образователната година (месец октомври). Възрастовият диапазон на нормативната база е от 6 до 18 години, в това число.

Окончателната оценка на физическата правоспособност на учениците се пресмята единствено при съществуване на оценки по всичките 5 теста. В системата не са включени проби и нормативи за учениците със специфични просветителни потребности. Няма да се правят оценка и тези възпитаници, които са освободени продължително от часовете по физическо.

Новата система ще размени използването на въведените през 1992 година и 1995 година сходни методики за оценяване. Използваните сега проби за премерване на физическите качества на учениците „ Бягане на 300 м “ за девойки, „ Бягане на 600 м “ за момчета, “Изправяне от тилен лег (коремни преси)” за девойки, тестванията за пъргавост и за двата пола няма да се включват в новата система.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР