Фийби Гарет посещава университетски лекции, без да е хванала Covid;

...
Фийби Гарет посещава университетски лекции, без да е хванала Covid;
Коментари Харесай

Учените се опитват да разгадаят загадката защо някои хора не хващат Covid

Фийби Гарет посещава академични лекции, без да е хванала Covid; тя даже е била хазаин на празненство, на което всички, с изключение на нея, са били позитивни. "Мисля, че умишлено съм се излагала на болест към четири пъти ", споделя 22-годишната жена от Хай Уайкомб, съобщи theguardian.com.

През март 2021 година тя взе участие в първото в света тестване на Covid-19, при което в носа ѝ се накапва жив вирус и ноздрите ѝ се затварят за няколко часа, с цел да бъде съзнателно инфектирана. Тялото ѝ към момента се съпротивляваше.

"Направихме няколко кръга от проби и разнообразни способи за проучване: тампони от гърлото, носа, други типове тампони, които в никакъв случай не бях правил преди, като назални фитили - когато държите тампон в носа си за минута - както и кръвни проби, само че в никакъв случай не съм имал признаци, в никакъв случай не съм имала позитивен тест ", споделя Гарет. "Майка ми постоянно е казвала, че нашето семейство в никакъв случай не се разболява от грип, и аз се чудех дали зад това не се крие нещо. "

Повечето хора познават човек, който настойчиво се съпротивлява да се болести с Covid, макар че всички към него се разболяват. Точният метод, по който го вършат, остава мистерия, само че учените стартират да откриват някои улики.

Надеждата е, че идентифицирането на тези механизми би могло да докара до създаването на медикаменти, които освен да защищават хората от заразяване с Covid, само че и да предотвратяват предаването му.

Гарет не е единственият участник в изпитването, който е избегнал заразяването. От 34-те, които са били изложени на вируса, 16 не са развили зараза (дефинирана като два поредни позитивни PCR теста), макар че към половината от тях са имали преходно позитивни проби за ниски равнища на вируса, постоянно няколко дни след излагането.

Възможно е това да е отражение на бързото прекъсване на ембрионалната зараза от страна на имунната система. "При предходни изследвания с други вируси наблюдавахме ранни имунни реакции в носа, които са свързани с устойчивостта на инфекцията ", споделя професор Кристофър Чиу от Имперския лицей в Лондон, който управлява изследването. "Взети дружно, тези открития допускат, че сред вируса и гостоприемника се води битка, която при нашите "незаразени " участници води до попречване на инфекцията. "

Някои от тях оповестяват и за леки признаци, като запушен нос, възпалено гърло, отмалялост или главоболие, само че защото те се срещат постоянно в всекидневието, е допустимо да не са свързани с излагането на вируса.

"Така или другояче, равнищата на вируса не са се покачили задоволително, с цел да провокират откриваеми равнища на антитела, Т-клетки или възпалителни фактори в кръвта, които нормално се свързват със признаци ", споделя Чиу.

Други изследвания също по този начин демонстрират, че е допустимо да се отървете от Covid по време на най-ранните стадии на инфекцията, преди той да се е открил. Например по време на първата вълна на пандемията доктор Лео Суодлинг от Университетския лицей в Лондон и сътрудниците му интензивно следят група здравни служащи, които постоянно са били изложени на контакт със инфектирани пациенти, само че в никакъв случай не са имали позитивни резултати или не са развили антитела. Кръвните проби демонстрират, че към 15% от тях имат Т-клетки, реагиращи против Sars-CoV-2, както и други маркери за вирусна зараза.

Вероятно Т-клетките на паметта от предходни коронавирусни инфекции - т. е. тези, които са виновни за елементарните настинки - са реагирали кръстосано с новия ковид и са ги защитили от Covid.

Разбирането на това какъв брой постоянно хората прекъсват зараждащите се инфекции с Covid в ерата на Omicron е комплицирано, защото изисква интензивни проби - за вируса, антителата, Т-клетките и други маркери на инфекцията - и защото доста хора са били имунизирани.

"Вероятно имунизираните лица са изложени на въздействието на вируса и по-често блокират вирусната репликация и откриваемата зараза ", споделя Суадлинг.

Освен това няма разполагаем в комерсиалната мрежа тест, който да може да разграничи имунитета, провокиран от имунизация, от другите разновидности - тъй че, в случай че човек неотдавна не е дал позитивен резултат, е съвсем невероятно да се разбере дали е бил изложен на Omicron или не.

Сезонните коронавируси може да не са единственият източник на кръстосано защитни имунни реакции. Професор Сесилия Сьодерберг-Науклер, имунолог в Института Каролинска в Стокхолм, стартира да изследва тази опция, откакто Швеция избегна да бъде залята от случаи по време на първата вълна на пандемията, макар лекия си метод към рестриктивните мерки. Математическото моделиране на нейния сътрудник Маркус Карлсон от университета в Лунд демонстрира, че този модел на инфекции може да се изясни единствено в случай че огромна част от хората имат някакъв предпазен имунитет.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР