Fitch казва на CNN защо понижи рейтинга на Америка сега

...
Fitch Ratings защитава противоречивото си решение да понижи кредитния рейтинг
Коментари Харесай

Fitch Ratings защитава противоречивото си решение да понижи кредитния рейтинг на САЩ, като посочи планината от дългове на нацията.

„Цифрите говорят сами за себе си“, каза Ричард Франсис, водещ анализатор на американските суверенни рейтинги във Fitch, в интервю за CNN в сряда. Дългът на Америка съставлява 113% (и нараства) от нейната икономическа продукция, което Франсис нарече „очевидно доста тревожно“.

Франсис, който ръководи комисията, която реши да премахне перфектния кредитен рейтинг на Америка, изрази загриженост относно големите и нарастващи фискални дефицити и растящите разходи за финансиране на дълга на САЩ с нарастването на лихвените проценти.

Броени минути след понижаването на рейтинга на Fitch във вторник вечерта, Белият дом, Министерството на финансите и някои водещи икономисти осъдиха този ход. Министърът на финансите Джанет Йелън описа понижението като „произволно и базирано на остарели данни“, отбелязвайки напредъка в много от показателите, на които Fitch разчита.

Бившият икономически съветник на Обама Джейсън Фърман нарече понижаването на рейтинга „напълно абсурдно“, а известният икономист Лари Съмърс го описа като „странно и неподходящо“, отбелязвайки, че този ход идва точно когато икономиката на САЩ изглежда по-силна от очакваното.

В отговор Франсис каза, че Fitch базира решението на много по-широки сили от траекторията на икономиката през следващите няколко месеца.

Независимо дали Америка ще изпадне в лека рецесия или едва ще я избегне, „просто не мърда иглата“, каза Франсис пред CNN.

„Центърът се разпадна“

Отвъд фискалната бъркотия, Fitch става все по-притеснен за политическата ситуация в най-голямата икономика в света.

„Чувстваме, че управлението се е влошило стабилно през последните 20 години“, каза Франсис. „Поради това имаме по-малко доверие, че правителството може да се справи с тези фискални предизвикателства.“

Тези предизвикателства включват справяне с дългосрочни проблеми, свързани със социалното осигуряване и Medicare – проблеми, които може да изискват политически непопулярни ходове и компромиси. Франсис отбеляза, че безпартийната Бюджетна служба на Конгреса предвижда, че фондът за социално осигуряване ще бъде изчерпан до 2033 г.

Франциск изрази тревога от „политическата поляризация от двете страни“ на пътеката.

„Демократите тръгнаха наляво. Републиканците със сигурност са постъпили правилно. И центърът се разпадна. Това просто прави вземането на трудни решения много, много трудно и предизвикателно“, каза Франсис. „Виждаме много нисък апетит за наистина справяне с тези фискални предизвикателства.“

Факторът 6 януари

Запитан за ролята, която бунтът от 6 януари изигра в решението на Fitch за понижаване на кредитния рейтинг, Франсис каза, че това не е фактор "твърде много".

„Това беше просто много ясен индикатор за политическата поляризация и влошаването на управлението като цяло“, каза той, добавяйки, че повтарящите се ограничения на тавана на дълга са друг индикатор.

Както CNN съобщи по-рано, Франсис потвърди, че Fitch наистина е споменал 6 януари като повод за безпокойство в дискусии с американски служители относно потенциално понижаване на рейтинга.

Fitch обяви решението си за понижаване на рейтинга почти в същия момент, когато бившият президент Доналд Тръмп беше обвинен във вторник вечерта във връзка с опити за отмяна на изборите през 2020 г.

Франсис каза, че моментът е „чисто съвпадение“, отбелязвайки, че комисията на Fitch е взела решение за понижаване на рейтинга предишния ден.

Франсис обаче се съгласи, че моментът се е оказал подходящ предвид опасенията на Fitch относно състоянието на управлението в Америка.

Понижаването на рейтинга бързо се превърна в политически проблем, като демократите обвиняват републиканците и обратното.

Запитан дали някоя от страните е по-виновна за фискалните проблеми на Америка, Франсис посочи, че има повече от достатъчно вина, които да се носят.

„Определено има фискални проблеми, които са решени и от двете страни“, каза той. „Намаляването на данъците на Тръмп очевидно значително повлия на приходите през последните няколко години. Инициативите за разходване на средства от администрацията на Байдън може би бяха необходими, но също така и скъпи.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР