Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер

...
Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер
Коментари Харесай

Планът за еврото напредва, фискалният резерв е 8.5 млрд. лева

Фискалният запас на страната към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лв., регистрира финансовият министър в оставка Кирил Ананиев, който този съумя да изложи данните за бюджета пред депутатите.

Миналата седмица изслушването на Ананиев бе възпрепятствано от неговите сътрудници от ГЕРБ, които не го позволиха до парламентарната естрада след подвиквания от място и тракане по депутатските банки. 

Сега министърът на финансите уточни, че държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 година е отчел недостиг в размер на 619.40 млн. лева, или 0,5% от брутния вътрешен артикул. 

От началото на пандемията до 31 март 2021 година сме направили разноски, свързани с ограниченията за битка с COVID-19 в размер на 5,1 милиарда лв., съобщи финансовият министър в оставка.

По време на чуването си в Народното събрание Ананиев акцентира, че от тази сума 1,8 милиарда лв. са отишли за поддръжка на семействата, 2,2 милиарда лв. за бизнеса, а 1,1 милиарда лв. за тези органи на държавно ръководство, натоварени с дейностите по преодоляване на пандемията и превъзмогване на отрицателните последствия от нея.

314 млн. лв. са изразходвани за добавката от 50лв. към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година.

Той регистрира също, че по предварителни данни приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия към март 2021 година са в размер на 11 милиарда 348 млн. и 100 хиляди лева, 23,8 % от годишния план. Съпоставени със същия интервал на миналата година, когато приходите в бюджета към момента не бяха наранени от отрицателните резултати от експлоадирането на пандемията, постъпленията към март 2021 година нарастват с 370 млн. и 800 хиляди лева, което съставлява растеж от 3.4 %.

В отговор на запитване от депутатите от ГЕРБ-СДС Ананиев посочи, че националният проект за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза. По документа се работи интензивно, с цел да може да бъде спазен срокът за окончателното му правене – 30 юни 2021 година. По думите му индикативната дата за участие във валутния съюз остава 1 януари 2024 година, а процесът към този момент е навлязъл в заключителната си фаза.

Координационният съвет за подготовка на България за участие в еврозоната към този момент е образуван и работи, заяви Ананиев. 

Министърът на финансите в оставка увери, че парите от Сребърния фонд не са употребявани за финансиране на разноски на държавното управление и са в обособена сметка в границите на фискалния запас. " Не сме си разрешили от основаването на фонда една стотинка да бъде взета от този фонд и да се финансират други разноски от държавния бюджет. Всичко останало са средства, които краткотрайно могат да бъдат употребявани за покриване на разноски от бюджета ", разясни той.

По думите му общата сума във фискалния запас варира на дневна база, защото при започване на всеки месец се вършат огромни заплащания, а в края постъпват средства във фиска.

" Към края на месец април бюджетът ще бъде непосредствен до балансиране. Според мен въз основата на днешните калкулации и разбори дефицитът може да се движи от минус 100 милиона лв., като недостиг, до плюс 100 милиона остатък...Социалните заплащания до края на годината са обезпечени ", подчерта  Ананиев.

Според него в случай че няма внезапно утежняване на обстановката с пандемията, актуализация на бюджета няма да се наложи, счита той.

" До момента е изтеглен дълг от 800 милиона лв., като решението да не се емитира огромна емисия облигации на интернационалните пазари е от почитание към идващите ръководещи ", заключи министърът в оставка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР