Фискалните инспектори на Националната агенция по приходите (НАП), съвместно с

...
Фискалните инспектори на Националната агенция по приходите (НАП), съвместно с
Коментари Харесай

НАП започва проверки по морските курорти за „заплати в плик“

Фискалните инспектори на Националната организация по приходите (НАП), взаимно с Главната ревизия по труда (ГИТ), стартират инспекции по морските ни курорти. Както всяка година, те ревизират дали всички работещи в заведения и търговски обекти имат подписан трудов контракт, регистриран в приходната организация, и обезпечават ли се чиновниците върху действителната си заплата или получават част от възнаграждението си в плик, оповестиха от пресцентъра на Национална агенция за приходите, представени от Българска телеграфна агенция.

През летните месеци на предходната година фискалните инспектори откриха над 780 нарушавания на данъчното и осигурителното законодателство, като огромна част от тях са свързани с укриване на налози и осигурителни вноски, припомнят от Национална агенция за приходите.

Сезонните служащи по морските ни курорти са измежду най-рисковите групи, които получават цялата или част от заплатата си „ под масата “, без тези приходи да се заявяват и върху тях да се внасят осигурителни вноски. По тази причина те са и най-губещите от недекларирания труд, защото се лишават от редица осигурителни права, като компенсациите за майчинство и безработица, пенсия и други. Те не могат да се възползват и от цялостния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, защото те се пресмятат върху заплатата, на която се обезпечават лицата. Работниците могат да обмислен загубите си благодарение на калкулатора тук на на уеб страницата: www.zaplatavplik.bg, като вкарат заплатата, на която се обезпечават, и тази, която действително получават.  

За да бъдат предпазени трудови и осигурителни права на служащите по време на сезонната им работа, те би трябвало да имат подписан писмен трудов контракт, който да е регистриран в приходната организация.

Освен чиновниците, заплата в плик ощетява и бюджета, а оттова и значими за обществото сфери, като обществената, здравната, просветителната и други, означават от Национална агенция за приходите. Над 300 млн. лева годишно е вредата за бюджета от „ заплата в плик “. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лева, като през последните години се е стопила с към 100 млн. лева, в резултат на подхванати от Национална агенция за приходите ограничения и разнообразни стопански фактори, припомнят от приходната организация.


С цел предварителна защита и противопоставяне на явлението „ заплата в плик “, от Национална агенция за приходите следят най-рисковите браншове, като търговия на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, които са в своя пик на претовареност през летния сезон.  

 

Преди дни от Национална агенция за приходите оповестиха, че предстоят над 10 000 инспекции на заведения за хранене, магазини, атракциони, паркинги по българското Черноморие. Проверките на данъчните инспектори ще бъдат осъществявани посредством способа " скришен клиент " и очевидни наблюдения, при които за избран интервал от време ще се наблюдават продажбите и резултатите ще се съпоставят с предишни интервали. " Сезонните контролни акции са обичайни, те не се вършат, с цел да се открият нарушавания, да се сформират актове или да се запечатват обекти. Те имат дисциплиниращ резултат, само че и способстват за основаването на равнопоставена и почтена бизнес среда ", разяснява тогава във връзка на започващата контролна акция по Черноморието изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР