Фирмите за строителен надзор няма да могат да сключват договори

...
Фирмите за строителен надзор няма да могат да сключват договори
Коментари Харесай

Фирмите за строителен надзор вече няма да ползват лаборатории на строителя

Фирмите за строителен контрол няма да могат да подписват контракти за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен контрол на градеж, изпълняван от същия строител. Това плануват измененията в Закона за устройство на територията. Целта на промените е да се усъвършенства контролът, който реализира Дирекцията за народен строителен надзор върху капиталовия строителен развой и участниците в него.

Проектът на Закона за изменение и допълнение на Закон за устройство на територията планува още опцията органите на ДНСК да правят служебна инспекция на комплексния отчет на консултанта, въз основа на който са утвърдени капиталовите планове и е издадено разрешението за градеж.

С препоръчаните промени се завишават и условията към лицата, които аплайват за приемане на уверение за оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване на строителен контрол.

Относно изискванията и реда за издаване на уверение за регистриране в регистъра на консултантите се планува шефът на юридическото лице, кандидатстващо за издаване на уверение, да е техническо правоспособно лице по смисъла на Закон за устройство на територията. Предложено е членовете на органите на юридическото лице или едноличният търговец, както и наетите от тях физически лица да са експерти със приключено висше обучение с образователно-квалификационна степен "магистър ", да имат техническа дееспособност, да имат минимум 7 години стаж по специалността и същите да не са позволили или направили повече от две нарушавания по закона и нормативните актове по използването му през последните три години.

С цел реализирането на по-ефективен надзор по отношение на активността на консултантите и лицата, упражняващи строителен контрол, се планува смяна в броя и в периода на влезлите в действие наказателни постановления, въз основа на които се пристъпва към предварително преустановяване на действието на издадено уверение за оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване на строителен контрол.

Предвижда се действието на удостоверението да се приключва преди приключването на периода, за който е издадено при влезнали в действие две наказателни постановления, като бъде обзет по-голям интервал от време на недопускане и неизвършване на нарушавания, а точно три години.До в този момент се допускаха три наказателни постановления за период от две години.

В законопроекта е залегнало и разширение кръга на участниците в строителството, носещи административно-наказателна отговорност за нарушавания на Закон за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове по неговото използване, и отделяне на обособен състав за налагане на имуществени наказания на юридическите лица и едноличните търговци, респективно на санкции на физическите лица, за повишение успеваемостта на упражняваната активност и санкционните пълномощия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР