Фирмите за строителен надзор няма да могат да сключват договори

...
Фирмите за строителен надзор няма да могат да сключват договори
Коментари Харесай

Забраняват на фирмите за строителен надзор да ползват лаборатории на строителя

Фирмите за строителен контрол няма да могат да подписват контракти за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен контрол на градеж, изпълняван от същия строител . Това плануват измененията в Закона за устройство на територията, оповестени на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството.

С промените се цели да се усъвършенства контролът на Дирекцията за народен строителен надзор върху капиталовия строителен развой и участниците в него.

Проектозаконът планува и опцията ДНСК да прави служебна инспекция на комплексния отчет на консултанта , въз основа на който са утвърдени капиталовите планове и е издадено разрешението за градеж.

С препоръчаните промени се завишават и условията към кандидатстващите за уверение за оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване на строителен контрол.

" Трейс груп " ремонтира улиците на три столични региона

Сключен е 4-годишен контракт за " Витоша ", " Лозенец " и " Триадица "

По отношение на изискванията и реда за издаване на уверение за регистриране в регистъра на консултантите се планува шефът на юридическото лице, което кандидатства за издаване на уверение, да е механически правоспособно лице. Членовете на органите на юридическото лице или едноличният търговец, а също и наетите от тях физически лица би трябвало да са експерти със приключено висше обучение с образователно-квалификационна степен " магистър ", да имат техническа дееспособност, да имат минимум 7 години стаж по специалността и да не са позволили повече от две нарушавания по закона и нормативните актове по използването му през последните три години.

За по-ефективен надзор на активността на консултантите и упражняващите строителен контрол се планува смяна в броя и периода на влезлите в действие наказателни постановления , въз основа на които се пристъпва към предварително преустановяване на действието на издадено уверение за оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване на строителен контрол.
 Нова дирекция в ДНСК ще управлява строителния контрол
Нова дирекция в ДНСК ще управлява строителния контрол

Затягат режима

Действието на удостоверението ще се приключва преди приключването на периода, за който е издадено, в случай че са влезнали в действие две наказателни постановления в период от три години . За информация, досега се допускаха три наказателни постановления за период от две години.

Предвижда се и разширение на кръга на участниците в строителството с административно-наказателна отговорност за нарушавания на Закон за устройство на територията, както и отделяне на обособен състав за налагане на имуществени наказания на юридическите лица и едноличните търговци или санкции на физическите лица.

Припомняме, въпросът за контрола при строителния контрол нашумя предходната година около тежката автобусна злополука със 17 починали край Своге, настъпила през август.

При следствието беше открито, че шефът на " Трейс груп " - консорциумът, строил пътя палач край Своге - дал на лабораторията на сина си да изследва качеството на положения асфалт, в който след това се оказа, че има варовик.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР